Ondernemers inzichten Tips & tricks

Acht aantrekkelijke films voor ondernemers

Films zijn er over het algemeen om mensen te entertainen. Komedies om je kaakspieren te trainen, thrillers om je te laten schrikken, romantische films om bij weg te zwijmelen. Tussen deze genres zijn er ook een paar die een inspiratiesbron kunnen zijn voor ondernemers. Deze films laten zien hoe hard de werkelijkheid is, of hoe groot de obstakels kunnen zijn, maar ook dat je met doorzettingsvermogen en inzet veel kunt bereiken. Ze motiveren om in jezelf te geloven en je droom achterna te gaan. Zolang je maar met de juiste blik naar een film kijkt, doe je een hele hoop inspiratie opdoen. We hebben een top acht gemaakt van inspirerende films.

1. The Pursuit of Happyness (2006)
Het is een krachtig verhaal dat herkenbaar is voor ondernemers met problemen in hun eigen bedrijf. Het geeft een mooi voorbeeld van passie, doorzettingsvermogen en geloven in jezelf en in je bedrijf.

Leermoment: ga ervoor. Hoe hopeloos de situatie ook lijkt, er brand licht aan het einde van de tunnel.

2. The Social Network (2010)
The Social Network is een verfilming van het ontstaan van Facebook. De film laat de successen en juridische problemen van Mark Zuckerberg zien, medeoprichter van het populaire sociale medium. Het verhaal komt weliswaar niet helemaal overeen met de werkelijkheid, maar het is een goede film om de hoogte en dieptepunten van het runnen van een onderneming te begrijpen.

Leermoment: content and community first, revenue later. Mark Zuckerberg besluit bijvoorbeeld om geen advertenties te gebruiken. Hij houdt de visie (het grotere perspectief) in de gaten in plaats van op korte termijn winst maken. Hij zorgt ervoor dat zijn product Facebook cool blijft. Dit is één van de leermomenten in deze film.

You don’t get to 500 million friends without making a few enemies.

3. The Imitation Game (2014)
Wat inspirerend is aan The Imitation Game, is dat je er niet alleen voor staat. Bij ondernemers kan dit een herkenbare gedachte zijn. Soms gaat het zelfs zover dat de ondernemers niet open staan voor hulp. Dit verhaal laat zien dat je anderen nodig hebt, ook al denk je misschien zelf meer te weten. Alle hulp is welkom en vaak kun je het ook hard gebruiken. The Imitation Game laat daarnaast zien dat je door doorzettingsvermogen en hard werken bijzondere dingen kunt creëren.

Leermoment (samengevat in twee quotes):
“You’re going to need all the help you can get and they are not going to help you if they do not like you.”

We are all pretending to be something. Imitating something. Someone. And we are no more, and no less, than what we can convince other people that we are.” – The Imitation game


4. The Devil Wears Prada (2006)
We kunnen ons allemaal wel inleven in het verhaal van Andrea. Ze komt in oncomfortabele en onbekende situaties terecht en weet daar uiteindelijk mee om te gaan. Een veel voorkomende strijd is dat je soms delen van jezelf moet opgeven. Bijvoorbeeld dat je ambities tijdelijk opzij moet zetten, omdat je eerst geld moet verdienen of ervaring op moet doen om uiteindelijk je eigen bedrijf te realiseren. Je hoopt dat het later allemaal waard gaat zijn en daar speelt deze film goed op in. Je kunt alleen een carrière opbouwen door hard te werken.

Leermoment: hard work pays off.

5. The Wolf of Wall Street (2013)
De weg naar macht en succes staat centraal in The Wolf of Wall Street. De voor- en nadelen van een succesvol bedrijf worden weergegeven, want het hebben van succes gaat gepaard met nieuwe verleidingen die niet efficiënt zijn voor het behouden van je succes. Deze film is vooral interessant voor ondernemers die streven naar rijkdom.

Leermoment: “The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can’t achieve it.”

7. The Help (2011)
The Help is een inspirerend verhaal over grenzen verleggen en risico nemen. Vrouwelijke pioniers die geschiedenis schrijven. Het ondernemerschap gaat over risico nemen en deze film is een goed voorbeeld hiervan.

Leermoment: “Courage isn’t just about being brave. It’s about overcoming fear and daring to do what is right for your fellow man.”

7. Chef (2014)
Chef is een hele gezellige, vrolijke film over passie. In deze film volg je chef Carl Casper die met zijn zoon een food truck bedrijf opzet. Zeker interessant voor ondernemers die hun passie willen uiten in hun bedrijf.

Leermoment: zet kritiek om in motivatie.

8. The Shawshank Redemption (1994)
Dit is, als je het mij vraagt, een van de meeste inspirerende films allertijden. Het gaat over het halen van succes in een situatie waarin dit onmogelijk lijkt. Het gaat over het accepteren van zaken waar je geen invloed op hebt en er het beste van maken.

Leermoment: maak het beste van elke situatie.