Bucketlist verhalen Take a break

Acht redenen om op reis te gaan

Vandaag is de zomer officieel begonnen. Hoera! Of juich je nog niet zo hard omdat je aan het stressen bent vanwege werk- of studiedeadlines? Of vanwege het feit dat je nog geen vakantie hebt geboekt en de vliegtickets steeds duurder beginnen te worden. Je wilt natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Je moet wel genoeg geld over houden om elke dag van je vakantie een goeie, grote ijscoupe te halen toch?

De vraag is alleen: waarom gaan we zo graag op reis? Ja, behalve dan dat we graag in de zon willen zitten en die behoefte in Nederland niet zo vaak vervuld kan worden. Er zijn talloze redenen om te reizen, maar welke zijn voor ons het belangrijkste? We hebben acht redenen op een rijtje gezet.

1. Andere culturen leren kennen
Het mooie van de 21e eeuw is dat het steeds makkelijker wordt om je horizon te verbreden. Het internet waarmee je de hele wereld ter beschikking hebt, de snelle vervoersmiddelen zodat je jezelf kan verplaatsen van plek naar plek, de integratie van buitenlanders in Nederland die jou de lekkerste gerechten voorschotelen. Toch gaat er niets boven een reis waarbij je die culturen met eigen ogen, in real life, kan beleven. Hoe mooi is het dat je andere culturen kan leren kennen die een nieuw licht werpen op dingen waarover je zelf nog helemaal niet had nagedacht?

2. Zelfontwikkeling
Leergierig zijn is een hele mooie eigenschap. Reizen is een goede mogelijkheid om veel te leren en jezelf te ontwikkelen. Niet alleen van andere culturen leren zoals in het vorige punt is beschreven, maar ook jezelf leren kennen, reisgenoten beter leren kennen, andere talen onder de knie krijgen of leren kamperen. Oh ja, en effectief leren inpakken. Het wordt op een gegeven moment best irritant als je steeds met je volle gewicht op je koffer moet gaan zitten om hem dicht te krijgen.

3. Avonturen aangaan
Waarschijnlijk heb je alle hoeken en gaten van je woonplaats inmiddels wel gezien. Je gaat met je vrienden misschien vaak naar het zelfde café. De spanning is er een beetje van af. Het wordt tijd voor een vakantie. Tijd om nieuwe avonturen te beleven die je later, als je oud en gerimpeld bent (niks mis met rimpels trouwens), met volle glorie vertelt aan de toekomstige generaties.

4. Anoniem zijn
Als je uit een klein dorp komt zoals ons, dan ken je die struggle. Je wilt gewoon even snel wat kopen in het winkelcentrum, je loopt met je oma door de supermarkt in je kloffie of het ergste: je bent aan het hardlopen met een rood, bezweten hoofd en je komt een bekende tegen. Je kunt zelden anoniem over straat. Hoe lekker zou het zijn om door een stad te lopen waar je niemand kent, niemand die je stoort en niemand die het boeit wat je aan doen bent. Geen overbuurvrouw die je in de gaten houdt en geen ongemakkelijke gesprekken op straat over hoe het met je gaat en wat je tegenwoordig allemaal aan het doen bent. Alleen als je daar zin in hebt. En omdat je bent verdwaald waarschijnlijk en je de weg moet vragen. Bovendien kun je zo ook weer nieuwe vrienden maken!

5. Mensen ontmoeten
Over vrienden maken gesproken, nieuwe mensen ontmoeten is een prachtige bijkomstigheid van reizen! Vrienden maken omdat je bent verdwaald, daar sprak ik van een eigen ervaring. Ik was op een citytrip in Italië en mijn reisgenoten en ik wisten niet waar we heen moesten. We waren niet echt verdwaald (natuurlijk, dat zeggen ze allemaal), maar we konden gewoon geen geschikt restaurant vinden om te eten. In ons beste Italiaans vroegen we aan een voorbijganger om de  gouden tip. Het bleek een Amerikaan te zijn die sinds een paar maanden in Italië woonde. Uiteindelijk kwam het er op neer dat we de hele avond gezellig met z’n allen hebben gegeten! Als je alleen op reis gaat, heb je een nog grotere kans dat je nieuwe mensen ontmoet, maar het is dus ook mogelijk als je met meerdere mensen gaat. Zolang je er maar voor openstaat!

6. Lichaam en geest een boost geven
Op sommige momenten voel je het extra goed. Je zit er misschien wel even doorheen, je creativiteit is niet meer zoals het geweest is en de productiviteit komt ook niet op gang. Je bent toe aan vakantie. Het lichaam en brein heeft een boost nodig en de koffie of Red Bull helpt niet meer. Het enige wat je nog kan doen is op vakantie gaan, zodat alles even een reset krijgt. De nieuwe dingen die je ervaart op reis kunnen je bovendien super veel inspiratie geven. Heel handig voor als je bezig bent met het ontwikkelen van een nieuw bedrijfsidee of met een andere creatieve uitspatting. Wij gingen bijvoorbeeld op inspiratietrip naar Berlijn en later Parijs om onze blik te verruimen en om na te denken over potentiële nieuwe producten.

7. Jezelf uitdagen
Naomi en ik zijn allebei fan van zelfontwikkeling. Eigenlijk draait ons leven grotendeels daarom; hoe word ik een beter mens? Niet alleen hoe we meer de mensen in nood of onze naasten kunnen helpen, maar in alle aspecten. Meer kennis opdoen, jezelf beter begrijpen, beter inleven in mensen, betere ondernemers worden en simpelweg nog gelukkiger door het leven gaan. Op reis gaan biedt de ideale mogelijkheid. Soms moet je jezelf naar een nieuwe omgeving verplaatsen om het eureka moment te krijgen. Dan heb je opeens de meest logische oplossing voor je probleem gevonden, maar omdat je zo vast zat met je gedachten had je dat eerder niet door. Daag jezelf uit en ga uit je comfortzone. Kies ervoor om die hogere berg te beklimmen in plaats van dat kleine heuveltje. Het uitzicht maakt het allemaal dubbel en dwars waard!

8. Voed je nieuwsgierigheid
Hoe vaak vraag jij jezelf af, wat nou als ik dit zou doen? Hoe zijn het zijn als…? Had ik niet beter…? Als je nadenkt over iets waar je spijt van hebt, is dat dan iets wat je gedaan hebt of iets wat je niet gedaan hebt? Blijf niet langer hierin hangen, doe er iets tegen! Ik weet het, dit is makkelijker gezegd dan gedaan en ik ben er zelf ook schuldig aan. Veel mensen houden van reizen en zijn nieuwsgierig naar andere plekken in de wereld. Het gras bij de buren is altijd groener, maar we willen eerst wel zien hoe dat gras er eigenlijk uit ziet. We hebben met z’n allen altijd wel een oordeel over andere culturen en mensen die niet zoals wij zijn, maar waar is dat op gebaseerd? Voed je nieuwsgierigheid en ga zelf op onderzoek uit of dat wat jij denkt, eigenlijk wel echt zo is.