Ondernemers inzichten Persoonlijke ervaringen

Een bedrijf runnen met z’n tweeën: vijf voordelen

Als je ons volgt op social media zal het je niet ontgaan zijn. CoverMinds staat op naam van twee personen, Naomi en Tamara. Daarom is CoverMinds ook bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als vennootschap onder firma (vof). Dat houdt in dat je samen met andere ondernemers een bedrijf begint en iedereen wat inbrengt in de vof, bijvoorbeeld geld, arbeid of goederen.

Ondernemen met z’n tweeën is voor ons hEen bedrijf runnen met z’n tweeën: vijf voordeleneel voordelig gebleken. Een tijdje terug lieten we ons al individueel uit over de voordelen van ondernemen in deze twee artikelen (Tamara, Naomi). Vandaag vertellen we over de voordelen van het opstarten van een bedrijf met twee vennoten.

1. Je durft meer
Als wij elkaar niet hadden, dan was het nog maar de vraag hoelang het had geduurd voordat we zelf een bedrijf hadden opgericht. De ambitie van het ondernemerschap zat er bij ons allebei al in, maar we hadden net dat zetje van de ander nodig om het ook echt te doen. Samen lijkt het minder eng dan alleen. Je hebt immers elkaar. Je kan op de ander terugvallen als je het zelf even niet weet. We stimuleren elkaar om activiteiten te ondernemen, terwijl we bepaalde dingen individueel minder snel hadden gedaan.

2. Extra kennis & kritische blik
Twee weten meer dan één. Wij hebben allebei dezelfde opleiding gedaan, Leisure Management. Weliswaar hebben we allebei een ander pad gevolgd. Naomi de kant van positionering en citybranding, Tamara de kant van kunst & cultuur en eventmanagement. Op die manier vullen we elkaar aan en kunnen we kennis overbrengen. Bij het co-ondernemerschap werp je tevens een kritische blik op elkaar. Bij een vof willen alle ondernemers het beste uit het bedrijf halen (als het goed is). Het is namelijk ‘het kindje’ van alle vennoten. Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de keuze van een van de vennoten. Je discussieert, werpt een kritische blik en kijkt hoe het werk van de ander optimaal kan worden. Het houdt elkaar scherp en maakt de onderneming alleen maar sterker.

3. Sparringpartner
Al ben je nog zo creatief en oplossingsgericht van jezelf, het kan altijd gebeuren dat je even vast komt te zitten. Je weet niet hoe je verder moet of je hebt geen ideeën meer. Je mede-ondernemer is in dit geval jouw sparringpartner. Wij spreken elke week met elkaar af om te overleggen en te sparren. Weet de een van ons niet waar zij het volgende artikel over zal schrijven? Dan helpt de ander met het bedenken van leuke onderwerpen. Strategisch gezien beslissen we ook alles samen. Welke richting CoverMinds opgaat, hoe we onze promotie in gaan zetten, wat onze eigen positionering is. Dat allemaal kunnen we zo goed mogelijk beslissen, omdat we samen sparren.

4. Deadlines stellen
Uitstelgedrag komt heel vaak voor. Sommigen kunnen drie weken voorafgaand aan een tentamen leren of een scriptie te schrijven volgens een perfecte planning. Voor velen ligt dat echter wat moeilijker. Die werken beter onder druk en zijn het meest productief als de deadline dichtbij is. Tamara is ook iemand die het meest gefocust en geconcentreerd is onder druk. Dan is het heel fijn dat Naomi er is om deadlines te stellen. Soms hoeven het niet eens een vastgestelde datum te zijn, maar het feit dat je niet alleen voor jezelf werkt, kan al reden genoeg zijn om een bepaalde klus snel af te hebben. Je maakt namelijk naar elkaar de belofte om het te doen.

5. Gezelligheid
En natuurlijk, natuurlijk is het ook vooral heel gezellig. Het scheelt dat wij naast businesspartners ook hele goede vrienden zijn, ook al voordat we samen een bedrijf begonnen. Dus die gezelligheid gaat vanzelf. Het ondernemersbestaan kan af en toe eenzaam zijn als je geen personeel hebt. Vele zzp-ers bijvoorbeeld werken meestal vanuit huis, zonder andere mensen om hen heen. Wij hebben in ieder geval elkaar voor de nodige sociale contacten. Doordat we een geruime tijd van elkaar vandaag wonen en (nog) geen kantoor hebben, zijn wij genoodzaakt om af te spreken op flexplekken in de stad. Naast de fijne sfeer van de levendigheid in de stad, kunnen we zo ook makkelijk mede-ondernemers en vrienden uitnodigen om bij ons aan te schuiven. Mocht je dus toch alleen een bedrijf runnen, dan raden wij aan om dat ook zeker te doen!