Ondernemers inzichten Tips & tricks

Effectief netwerken

Netwerkborrels klinken voor veel mensen heel statig en gedwongen. Sommigen vinden netwerken helemaal niks, terwijl het voor anderen vanzelf gaat. Gelukkig zijn niet alle netwerkborrels even formeel en kun je ook op veel andere manieren nieuwe mensen leren kennen. Als ondernemer zijnde is netwerken noodzakelijk. De grootste reden daarvoor is natuurlijk omdat je klanten wilt binnenhalen, maar ook om waardevolle samenwerkingen aan te gaan en sparringpartners te hebben. Om je te helpen bij het opbouwen en onderhouden van een waardevol netwerk, geven we je onze tips en ervaringen in dit proces.

1. Stel een doel vast
Je gaat naar een netwerkevent. Wat wil je bereiken tijdens deze avond? Wil je zoveel mogelijk mensen vertellen over jouw eigen bedrijf om naam te maken of wil je een potentiële klant scoren? Stel van tevoren een doel vast, zodat je zo effectief mogelijk het event binnenstapt. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet alleen maar met je vrienden kletst of de hele avond met één persoon staat te praten als je heel veel visitekaartjes wilt ontvangen. Tevens geeft dat meer structuur aan je gesprek. Je weet wat je wilt vertellen en welke vragen je moet stellen aan je gesprekpartner.

2. Zoek netwerkevents op waar je doelgroep ook is
Het is heel leuk om naar zoveel mogelijk netwerkborrels te gaan. Maar als je een webshop hebt met hippe T-shirts en je zoekt jongeren die jouw producten willen kopen, is het misschien niet heel effectief om naar een bijeenkomst te gaan waar allemaal advocaten aanwezig zijn. Zoek naar events waar de aanwezigen daadwerkelijk jou verder kunnen helpen, zowel potentiële klanten als samenwerkings- en sparringpartners. Daarnaast nog een tip: ga werken op de juiste flexplekken, daar waar veel andere ondernemers te vinden zijn. Misschien kom je nog eens een bekende uit je netwerk tegen waarmee je gelijk een betere band kan opbouwen!

3. Stel je actief op
Wacht niet totdat andere mensen naar je toe komen. Wacht niet op mailtjes van mensen aan wie je jouw visitekaartje hebt gegeven. Stel je actief op en wees de eerste die naar anderen stapt. Door initiatief te tonen val je op en laat je jouw ondernemersbloed zien. Zoek zelf netwerkborrels op en nodig zelf andere ondernemers uit om met je mee te gaan. En als je eenmaal een interessant gesprek hebt gehad, geef niet alleen je eigen contactgegevens, maar vraag ook die van je gesprekpartner. Ondernemers hebben het vaak druk en ook al hebben ze beloofd contact met je op te nemen, dat schiet er regelmatig bij in. Dan is het van belang dat jij je actief opstelt en zelf contact opneemt.

4. Stap uit je comfortzone
We begrijpen dat je liever samen met iemand naar een netwerkevent gaat dan alleen. Toch is het noodzakelijk om uit je comfortzone te stappen om verder te komen. Ga eens alleen. Je zult merken dat je veel sneller met andere mensen gaat praten en dat je het ook prima zelf redt. Is dat een te grote drempel? Zoek je mede-ondernemers op en ga eerst samen. Ga ook naar bijeenkomsten waar je nog nooit eerder bent geweest. Het is heel veilig om te doen wat je altijd doet, naar de plekken te gaan waar je altijd heen gaat en met de mensen te spreken die je al langer kent. Op een gegeven moment heb je dat allemaal al gezien en wil je meer. Stap uit je comfortzone en zie dat je hier meer kan vinden. In het begin is het spannend, maar als het gedaan hebt geeft het je nog meer zelfvertrouwen.

5.Spreek met ondernemers af
Je hoeft niet te wachten tot een volgende netwerkborrel om te kunnen netwerken. Inmiddels spreken wij bijna wekelijks met een ondernemer af om koffie te drinken. Ondernemers die we nog nooit ontmoet hebben, maar op social media zijn tegengekomen. We vragen of ze een keer willen afspreken om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen. We leggen allebei uit wat we met ons bedrijf doen en praten daarna over eventuele samenwerkingen. Soms blijft het bij het eerste gesprek alleen bij kennismaken en soms maken we gelijk al afspraken. In beide gevallen is het altijd waardevol, want we krijgen nieuwe inzichten voor onze eigen diensten en we hebben een nieuwe persoon in ons netwerk die in de toekomst wellicht nog van waarde is.

6. Onderhoud je netwerk
Netwerken houdt niet op na één praatje. Zorg ervoor dat je in contact blijft met deze personen. Vraag om een visitekaartje, maak een afspraak om nog een keer te meeten en volg ze en voeg ze toe op social media. Vooral bij dat laatste hebben we gemerkt dat het heel handig kan zijn. In de eerste plaats is het natuurlijk leuk om hun proces te blijven volgen. In de tweede plaats is het een hele makkelijke manier om elkaar niet te vergeten. Support ze als ze een mijlpaal hebben bereikt en nodig ze uit voor businessevents waar je naartoe gaat. En heb je behoefte aan de visie van iemand anders dan jijzelf? Schroom niet om ze nog een keer uit te nodigen voor een kop koffie.

7. Organiseer zelf bijeenkomsten
Vind je dat er geen borrels zijn die bij jou passen? Daar is een hele goede oplossing voor: organiseer ze zelf! Spoor je bestaande netwerk aan om langs te komen en om mensen mee te nemen. Dan leer jij ook weer nieuwe mensen kennen. In het verleden organiseerde wij bijvoorbeeld maandelijks CoverMinds Schuift Op. Dat waren aanschuifsessies waar iedereen welkom was om met ons te komen werken als wij op een flexplek aan het werk waren. We hoorden dat veel ondernemers vaak alleen thuis werken en toch behoefte hebben aan sparringpartners. Door CoverMinds Schuift Op hebben we goed contact met ondernemers die we anders niet zoveel spraken en ontmoeten we nieuwe mensen uit het netwerk van anderen.

We hopen dat we je gestimuleerd hebben om te blijven netwerken en gesprekken aan te gaan met andere ondernemers. Heb je behoefte aan onze visie over een bepaald onderwerp of wil je andere ondernemers ontmoeten? Houd onze Facebook in de gaten of stuur ons een bericht om ons keer te meeten onder het genot van een kopje koffie.