Ondernemers inzichten Persoonlijke ervaringen

Kennis opdoen in Spanje: wat ik heb geleerd bij een youth exchange

Hoewel het weer in Nederland niet altijd met de zomer op één lijn zit, zitten we nu wel midden in de vakantietijd. Misschien heb jij zelf niet echt vakantie, omdat je gewoon moet werken of je scriptie moet afmaken, maar toch wordt je soms alsnog in de sfeer van de vakantievierders meegenomen.

Zelf hebben wij het de afgelopen maand ook rustig aangedaan en hebben allebei een leuke trip naar het buitenland gemaakt. De reis van Tamara was echter niet per se een vakantie, maar stond juist in het teken van kennis opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Wij delen graag onze kennis met anderen. Daarom volgt hier een verslag van de dingen die Tamara heeft geleerd, die jij vervolgens weer kan meenemen in het ondernemerschap!

In de eerste twee weken van juli ging ik op reis naar Íscar, Spanje om mee te doen aan een youth exchange. Er waren vijf afgevaardigden uit elk land. Naast Nederland waren die landen: Griekenland, Ierland, Italië, Oekraïne en Spanje. Het doel was om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen door middel van integraal onderwijs. Met interactieve sessies en discussies over alle onderwerpen binnen gender equality werden kennis en ervaringen uitgewisseld. Uiteindelijk werd met elkaar een spel ontwikkeld betreffend dit thema. Deze ervaring zorgde voor nieuwe inzichten en leerpunten die ik zowel in mijn dagelijkse leven als in het werkende leven kan gebruiken.

1. Icebreakers & energizers
Op de eerste dag en aan de start van elke ochtend stonden icebreakers op het programma. Dit waren over het algemeen actieve spelletjes, georganiseerd door een van de zes landen. Dit was een leuke manier om elkaar te leren kennen en bovendien een hulpvolle methode om wakker te worden. En alsof dat nog niet genoeg was, startten we een sessie (gemiddeld drie per dag) met een energizer als de trainers zagen dat we moe waren en onze concentratie weg begon te vallen. In het dagelijkse leven of tijdens het geven van een workshop wil je misschien gelijk aan de slag gaan om zo snel mogelijk weer klaar te zijn, maar vergeet niet even wakker te worden om met volle energie aan de slag te gaan!

2. Interactieve methodes
Het is geen geheim dat je af en toe wat interactiviteit in je workshops, trainingen of lessen moet stoppen om de aandacht van de deelnemers erbij te laten houden. Zoveel interactiviteit als bij de youth exchange had ik echter nog nooit gezien. Je hoefde niet te denken dat je even rustig op je stoel kon uitbrakken, want altijd was je genoodzaakt om iets te doen. Was het geen rollenspel in een groepje, dan was het wel een kleine presentatie of act voorbereiden. We hebben bij elkaar heel wat uren door de trainingsruimte gelopen of gedanst en dat maakte het erg leuk en des te leerzamer!

3. Inspiratie uit verschillende culturen
Zoals eerder genoemd, deden naast Nederland nog vijf landen mee. Naast de kennis die ik heb opgedaan over hoe het staat met gender equality in die landen, ben ik ook veel te weten gekomen over andere zaken. Het was aan elk land de taak een culturele avond te organiseren voor de rest waarin je bijvoorbeeld typische muziek liet horen, vertelde over de gewoontes, eten liet proeven en traditionele dansen aanleerde. Het is fijn om je horizon te verbreden, zeker omdat dit helpt voor je eigen creativiteit en inspiratie. Hoe meer je van de wereld ziet, hoe meer bronnen je hebt om te gebruiken wanneer je inspiratie nodig hebt.

4. Probleemoplossend vermogen
Met alleen klagen over de verschillen tussen man en vrouw worden er weinig problemen opgelost. We werden tijdens de youth exchange gestimuleerd om met oplossingen te komen. Probleemoplossend denken is een hele waardevolle eigenschap, zeker als ondernemer zijnde. Je helpt je eigen bedrijf verder door problemen niet uit de weg te gaan, maar door ze direct aan te pakken. Misschien bedenk je wel een super goede, nieuwe methode of product die nog niet eerder bestond!

5. Engels
Een hele week Engels praten doet erg goed voor je taalvaardigheden. Als verschillende landen bij elkaar komen, is Engels het handigste als voertaal. Nederlanders spreken over het algemeen al goed, maar je comfortabel genoeg voelen om Engels te spreken in en voor een grote groep is een ander verhaal. Op een gegeven moment waren we het zo gewend, dat als wij als Nederlanders bij elkaar waren, we nog steeds in het Engels aan het praten waren. En natuurlijk kunnen een paar Griekse woorden zoals όχι en ναί en het Ierse craic ook niet ontbreken!