Take a break Wekelijkse gezelligheid

Kleine festivals in Rotterdam – 5 tips voor de zomer

Jawel hoor mensen, vandaag is officieel de zomer begonnen. Al weet je in Nederland nooit echt precies wat dat inhoudt. Eén ding is wel zeker: bij zomer horen festivals. Weer of geen weer, the show must go on zou Freddie zeggen.

In Rotterdam hoef je je sowieso gelukkig nooit te vervelen. Naast de leuke cafés en terrasjes, clubs en andere activiteiten, heeft de stad veel festivals waar je de tijd even kan vergeten. “Ik hou niet van die grote, massale evenementen!!” Ik hoor het je zeggen. Ssht, geen paniek. Met vreugde kan ik je vertellen dat er ook kleine festivals zijn. Hier hoef je niet zo lang in de rij te staan bij de ingang. Hier droog je niet uit, omdat het bij de bar te druk is of hier pies je niet in je broek omdat je net iets te laat naar de wc kon. Hier kan je genieten van dezelfde gezelligheid, maar op een kleinere schaal. Speciaal daarvoor geef ik vijf tips voor kleine festivals in Rotterdam die aankomende zomer plaatsvinden.

Farwell to BAR / BAR Closing Weekend (22 juni / 28 t/m 30 juni)
This must be the place (echte Rotterdammers weten waarom ik dit zeg). De komende twee weekenden is het groot feest in mijn geliefde BAR. Helaas wel met een traan, want de club gaat sluiten. Natuurlijk gebeurd dat niet zonder een spetterend einde. Op 22 juni vanaf 19:00u tot 23 juni 09:00u gaan ze non-stop door met draaien tijdens het BAR mini festival. De locaties eromheen doen ook vrolijk mee, zoals Biergarten, MONO en Cultuurpodium Perron. Want feesten, dat doen we samen.

Heb je nog geen genoeg gekregen of was je net iets te laat? Dan heb je nog één kans in het weekend van 28 tot 30 juni tijdens BAR Closing Weekend: This Must Be The End. Niet per se een festival, maar zeker wel de moeite waard om te noemen.

Confetti Fest (29 juni)
Ik ben hier zelf helaas nog nooit geweest, maar als Yardbird en Confetti Club samen komen, dan weet ik sowieso dat het goed zit. Beide organisaties zorgen regelmatig voor de nodige reuring in de Rotterdamse clubs en weten de beste feestjes te geven. Dit jaar is de eerste editie van hun zomerfestival. “Tussen de hijskranen en de industrie van het Keile District bouwen we voor één dag onze eigen stadsoase. Een subtropisch party walhalla voor alle vrijbuiters, party animals en free spirits die voor een dag de drukte van de stad willen ontvluchten.” Dat klinkt goed.

Eendracht Festival X (18 juli)
Voor het tiende jaar organiseert Eendracht Festival dit evenement waarin Rotterdamse artiesten centraal staan. Dit jaar vindt dé showcase van Rotterdam plaats op 18 juli. Allerlei organisaties en locaties uit de culturele straten van de stad, zoals Witte de Withstraat, werken mee om dit festival mogelijk te maken. Er wordt niet alleen achter dichte deuren muziek gemaakt, maar ook gezellig op straat. Wat is er nou leuker dan dat?

De Geheime Tuin (18 juli t/m 11 augustus)
Als iets geheim is dan ben ik gelijk al van de partij. Ik hou van mysterieus en geheimzinnig, zeker wat betreft evenementen. De Geheime Tuin strijkt twee keer per jaar (winter en zomer) neer op een onontdekte plek in de stad en tovert dat om tot een magisch tuinfeest. Bekijk het programma goed, want ze zijn maar liefst vier weekend lang in de weer.

Vrije Volk Festival (24 augustus)
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit festival het vrolijkste is wat je mee gaat maken. Enerzijds is het geschikt voor techno liefhebbers die kunnen vertoeven bij het hoofdpodium, anderzijds kunnen mensen die liever van oude muziek en guilty pleasures houden lekker meezingen bij het Heartbreak podium. Ben je bang dat het niet echt jouw festival is? “Vrije Volk Festival is dé afsluiter van het Rotterdamse festivalseizoen. Voor dik/dun, arm/rijk, gay/straight, man/vrouw, introvert/extravert, jong/oud, stads/dorps, trans/cis, iedereen. het vrije volk verzamelt.” Oftewel, gewoon gaan.