Take a break Wekelijkse gezelligheid

Terugblik zomer 2016: vier festivals met uniek concept

Hoewel het helemaal niet erg zou zijn als er nog een paar maanden (of op zijn minst een paar weken) zomer aangeplakt werd, moeten we er langzaamaan toch aan geloven. De astronomische herfst is inmiddels aangebroken, de zonuren verminderen en de kou maakt zijn intocht. Met dankbaarheid kijken we terug op de fijne zomer van 2016. Waar zijn we met z’n allen naar toe geweest? Beter gezegd: naar welke festivals zijn we geweest en welke hadden de leukste concepten?

A Campingflight to Lowlands Paradise

Dit driedaagse festival wordt al sinds 1993 gehouden in Biddinghuizen in Flevoland. Jarenlang was het binnen no time uitverkocht, maar vanaf 2015 is de kaartverkoop teruggelopen. Toch mag Lowlands zich nog steeds een populair evenement noemen en is het bezoekersaantal in 2016 weer gestegen tot meer dan 50.000.
Een weekendje Lowlands is niet goedkoop, maar mensen hebben het ervoor over. Nog voordat de (volledige) line-up bekend is, gaat men al kaarten kopen. Lowlands is een merk geworden waar mensen bij willen horen. Het festival staat erom bekend dat ze graag dingen anders doen, een beetje tegendraads. Voor popfestivals is de muziek vaak het belangrijkste, maar Lowlands vindt popcultuur meer dan alleen muziek. Daarom programmeren ze ook theater, dans, literatuur, kunst, film, wetenschap en lekker eten. Directeur Erik van Eerdenburg omschrijft hun identiteit als: innoveren, verrassen, ontregelen en vernieuwen. Die identiteit kwam ook naar voren tijdens het festival dit jaar toen de organisatie Yuri van Gelder op het podium uitnodigde. Nadat Lord of the Rings vlak voor de turnfinale op de Olympische Spelen naar huis werd gestuurd, besloot Lowlands hem zijn oefening te laten turnen voor een uitzinnig Lowlandspubliek.
In 2015 besloten we om het festival zelf te beleven. De relaxte vibe en het feit dat het campingterrein, de foodtrucks, winkeltjes en podia allemaal op één terrein te vinden waren, zorgde voor het vakantiegevoel in het paradijs dat de naam suggereert.

Best Kept Secret

In tegenstelling tot Lowlands is Best Kept Secret een redelijk nieuw festival. De eerste (en uitverkochte!) editie was in 2013 en voor dat jaar wonnen ze gelijk al een IJzeren Podiumdier voor beste festival (vakprijs dat jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia- en Festival). Best Kept Secret is een driedaagse popfestival dat in 2016 voor het vierde jaar werd gehouden op het terrein van de Beekse Bergen. Opvallend is dat dit evenement de tegenovergestelde gedachtegang heeft als Lowlands. Organisator Niels Aalberts geeft aan dat ze een extreme focus hebben op muziek. Geen cabaret, theater of andere zaken. De kwaliteit van de line-up, omgeving en catering geeft hij aan cruciaal te vinden voor de sfeer. De muziek is vooral alternatief, zowel grote namen als nieuwe ontdekkingen. Voor de omgeving is de natuur kenmerkend. Het terrein ligt midden in het bos en aan het water.

Vrije Volk Festival

Dat grotere festivals niet per se beter zijn bewijst het Vrije Volk Festival. Dit eendaagse Rotterdamse festival werd dit jaar op 27 augustus georganiseerd in het Vroesenpark. Zoals de naam al een beetje verklapt, dit evenement is gericht op de vrije geesten. Centraal staat het gevoel van vrij zijn. Dit boutique festival programmeert elektronische muziek en zoekt de grens op tussen kunst en kitsch. Dit jaar is voor het eerst een samenwerking aangegaan met Ferry en Heartbreak. De leuke positionering van Heartbreak beschreven we eerder al in dit artikel. In combinatie met dit festival kan het alleen maar een top festival zijn voor alle vrije geesten. De doelgroep zoals de organisatie het omschrijft: ‘Fitgirlfaffies, Bakfietstatta’s, Hakkebarhipsters, Pokémonpaupers, Dansgenders, Gelegenheidsgroupies, Achteruitdenkers, Technovlinders, Glittergays, Zeikstralen, Prachtprovincialen, Vroespoezen en iedereen die zich nog niet aangesproken voelt.’

Solar WeekendSolar Weekend wordt bestempeld als het creatiefste festival van Nederland. Het evenement, dat gevestigd is in Zuid-Limburg, trekt bezoekers uit het hele land. Solar is in twaalf jaar uitgegroeid tot een meerdaags festival vol creativiteit, kleur en liefde. De bezoeker wordt op reis meegenomen door een wondere wereld van kunst, entertainment, handgemaakte bouwwerken en zomerse muziek en live-entertainment. DJ’s, rappers, bands zorgen voor de muzikale invulling, maar de organisatie vindt de creativiteit eromheen nog belangrijker. Bedenker Marcel Mingers wilde samen met zijn organisatie laten zien dat er meer is dan muziek. Ze zagen dat veel kunstenaars ze zich niet commercieel konden vermarkten. Daarom besloten ze hen te betrekken bij het festival. In 2015 verwelkomde Solar Weekend het vijfduizendste creatief concept. Het festival wordt opgebouwd met hulp van creatieve partijen. Vorig jaar werkten er meer dan zevenhonderd partijen mee. De interactiviteit met de bezoekers is ook enorm groot. Nergens doen zoveel mensen mee aan activiteiten en spelletjes als op Solar Weekend.

Wij kunnen nu al niet wachten totdat het festivalseizoen weer begint. Tot die tijd zijn er gelukkig nu ook nog genoeg toffe feesten en evenementen te bezoeken, zoals TijdcapsuleMTV present REC, Songbird Festival en Blijdorp Winter Festival. Laat je inspireren!