Inspiratieruimte Ondernemers inzichten

Vijf historische gebouwen met een nieuwe bestemming

Wat moet je doen met een fabriek dat in één van de vorige eeuwen is gebouwd, maar inmiddels gesloten is? Afbreken? Nee joh! Gewoon een leisurepark van maken. Of een poppodium. Of een paar kantoren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel gebeurd. Onder het mom van duurzaamheid (om in de sfeer van de verkiezingen te blijven) en een bijzonder karakter is het erg leuk om een gebouw te hergebruiken. De geschiedenis achter de gebouwen, geeft de huidige bestemming gelijk een onderscheidende positionering. We verwachten niet dat je door deze verhalen je gelijk gaat omscholen als architect, maar laat het je inspireren!

Westergasfabriek
Om de straten van Amsterdam te voorzien van verlichting, werd in 1883 twee steenkoolgasfabrieken gebouwd, de Ooster Gasfabriek en de Wester Gasfabriek. Na een tijdje zijn dienst te hebben gedaan, werd het in 1967 toch gesloten vanwege afname van de gasproductie. Het terrein vervuilde zwaar en er kon niet gemakkelijk een nieuwe bestemming voor de fabriek gevonden worden. Vanaf 1992 kwamen de eerste avontuurlijke ondernemers en kunstenaars die in de Westergasfabriek neerstreken. Nu is het een ontmoetingsplek van Amsterdam waar mensen samenkomen voor creatieve evenementen en activiteiten. De Westergasfabriek heeft een culturele en recreatieve bestemming gekregen met een bijzondere historie die het gebouw een fantastisch karakter geeft.

Gasometer City
We blijven in de 19e eeuw. Tussen 1896 en 1899 werden in Wenen vier flinke gasopslagtanks gebouwd. Zes jaar nadat het een monumentenstatus kreeg, werden ze in 1984 buiten gebruik gesteld. Enige tijd later wilde het stadsbestuur de tanks inrichten als woningen. Een ontwerpwedstrijd leverde vier architecten op die elk een tank mochten inrichten. Er werd als het ware een stad ingericht in elke tank, inclusief woningen, werkgelegenheid en entertainment. Over goede citymarketing gesproken!

CasaComvert
Milaans kledingmerk Comvert, dat opgericht is door vier skaters, zocht een gebouw waar ze hun kantoor, een designstudio, een warenhuis en een skatebaan kwijt konden. Ze schakelde de hulp in van een architectenbureau dat een oude bioscoop uit de jaren ’50 vond. Ze hebben sommige delen geprobeerd zo goed mogelijk intact te houden, zoals de voormalige foyer dat nu dient als administratiekantoor. Heel slim om zo’n oude bioscoop te gebruiken en het zo creatief in te richten. Langsgaan bij dit warenhuis en jezelf identificeren met dit merk wil iedereen nu natuurlijk wel!

De Machinist
De Machinist zit iets dichter bij huis, namelijk in de Rotterdamse wijk Delfshaven. In Delfshaven hebben veel gebouwen een herstemming gekregen. Zo ook het uit 1952 daterende gebouw De Machinist, dat in eerste instantie werd gebruikt als machinistenschool. Later werd dit omgedoopt tot het Scheepvaart & Transport College. Vanwege een fusie vertrok het college in 2005 uit het gebouw. De laatste twee jaar kan je er eten, feesten, vergaderen, werken en genieten van kunst & cultuur. De oude klaslokalen zijn nu een restaurant en café, de stoomketel is een pub geworden en de kantine is omgetoverd tot zaal de Sociëteit.  De enige mysterie is een geheime kamer op de begane grond, waarvan niemand weet waar het voor diende…

De Hofbogen
Een treinstation opbouwen tot een club, restaurants en winkels? Dat klinkt in eerste instantie niet heel erg logisch. Toch nam Hofbogen BV, opgericht door woningcorporaties Vestia en Havensteder, de uitdaging aan. Ze kochten het 1,9 kilometer viaduct dat behoorde tot Station Hofplein (Rotterdam) en maakte er een aantrekkelijk verblijfsgebied van om dit deel van de stad te laten herleven. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven gevestigd in de zogenoemde Hofbogen, zoals uitgaansclub BIRD en café LOKAAL. Dit stukje van Rotterdam had zijn levendigheid van vroeger verloren. De Hofbogen gaf Station Hofplein haar charmes terug, alleen dan op een andere manier.

Een belangrijke reden voor het hergebruiken van gebouwen was in eerste instantie misschien de duurzaamheid en het gebrek aan ruimte en geld. Er moest creatief omgegaan worden met zulke panden. Tegenwoordig wordt het ook juist als iets tofs gezien. De historie van de locatie geeft het gebouw karakter en daarmee ook de bedrijven die zijn herbestemming hebben gevonden. De onderscheidende factoren en  authenticiteit zorgt ervoor dat mensen zich aan je willen binden. Natuurlijk zijn er nog veel meer historische gebouwen die een herbestemming hebben gekregen. Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Laat het ons dan weten!