Ondernemers inzichten Persoonlijke ervaringen

Vijf voordelen van ondernemen (deel 2)

Wat ik de afgelopen tijd van ondernemers heb geleerd: ondernemen draait om mensen, waarin het uiterst belangrijk is om vertrouwen op te bouwen. Het vergt tijd om een netwerk te onderhouden en een grote naam te krijgen met je bedrijf. Dit houdt ondernemers niet tegen. Ons ook niet. Zij werken hard voor hun missie en gaan juist de uitdaging aan. Hier volgen vijf voordelen van het ondernemerschap volgens startende ondernemer Naomi van Beuzekom:

1. Een netwerk opbouwen met potentiële klanten, samenwerkingspartners en fans.
Eén van de succesfactoren van een onderneming is haar netwerk. De connecties die leiden tot nieuwe aankopen, zo’n netwerk is goud waard. Omdat Tamara en ik een klein netwerk hebben, zoeken wij verschillende manieren om dit uit te breiden. Bijvoorbeeld door het bijwonen van netwerkborrels, via LinkedIN mensen te ontmoeten en het organiseren van eigen evenementen. Het voordeel is dat veel ondernemers hiervoor openstaan. Je kunt het verschil maken als jij het initiatief neemt. Je bent niet de enige die het eng vindt om op mensen af te stappen of een overtuigend verhaal te vertellen over je business. Ik vind het voordelig dat ik door CoverMinds verplicht ben om een netwerk op te bouwen, waardoor ik extra motivatie heb om het te doen. Daarbij heb ik een goede reden om contact op te nemen met mensen.

Het is tof om een groot netwerk op te bouwen, maar vergeet vooral niet er gebruik van te maken. Tamara en ik leren dit steeds beter te doen. In het begin weet je niet direct wat je buurman of een oud-klasgenoot voor je kan betekenen. Door te blijven luisteren, open te staan voor contact en niet te vergeten je verhaal te doen, kunnen zij in de toekomst wellicht wat voor je betekenen. Je buurman is misschien geen potentiële klant, maar de collega van je buurman wel.

2. Het zoeken naar de juiste mensen om je heen
Je werft niet alleen potentiële klanten, maar ook samenwerkingspartners. Bijvoorbeeld voor linkbuilding bij je website, het optimaliseren van producten en diensten of voor het bereik van een groter publiek. Als ondernemer zoek ik veel contact op met andere ondernemers om een samenwerking aan te gaan. Ik vind samenwerken ontzettend leuk om te doen. Het is een mooie bijkomstigheid van het ondernemen.

Inmiddels werken wij regelmatig op flexplekken met startende ondernemers. Het is fijn om mensen om je heen te hebben waarmee je kunt sparren. Het belangrijkste vind ik dat je elkaar enthousiast maakt, positief bent en weet dat je er niet alleen in staat. In een bedrijf werk je meestal met meerdere collega’s, als ondernemer sta je er vaker alleen voor. Tamara en ik proberen dit te bestrijden door samenwerkingspartners te vinden.

Inspiratie
Door netwerken, samenwerken en jezelf verdiepen in je business, krijg je ontzettend veel inspiratie. Er zijn ontzettend veel manieren om inspiratie op te doen, zoals het bijwonen van evenementen, het volgen van succesvolle ondernemers en het deelnemen aan webinars. Daarnaast ontmoet ik veel mensen met allemaal een eigen uniek verhaal. Wat mij opvalt is dat iedereen een route aflegt met ups en downs. Enorm inspirerend! Ik raad je aan om je focus te vergroten. Richt je niet alleen op je eigen onderneming en het verkopen van je producten en diensten. Vergroot je focus door open te staan voor inspiratie van anderen.

4. Experimenteren met je ideeën
Ik ben leergierig en zoek allerlei manieren om mezelf te ontwikkelen. Hierdoor ben ik mezelf gaan verdiepen in online marketing, positioneren en ondernemen. Door veel kennis op te doen en het zien van goede voorbeelden, doe ik enorm veel ideeën op. Het is geweldig dat ik de meeste ideeën kan toepassen bij CoverMinds, waardoor mijn kennis en ervaring vergroot wordt en ik CoverMinds tot een hoger niveau kan tillen. Mijn eigen inspiratie komt tot uiting en dat geeft voldoening.

5. Vertrouwen in je passie
De vrijheid om te werken aan iets waarin ik geloof. De voldoening van het werk wat je doet. Het mooie aan ondernemen vind ik dat je in jezelf gaat geloven. Je krijgt het vertrouwen dat je met iets goeds en tofs bezig bent. Je werkt elke dag hard aan het bereiken van je missie, waardoor je steeds meer gaat geloven in je eigen verhaal.

Pas als je gaat ondernemen, weet je of het ondernemerschap geschikt voor je is. Je bent helemaal vrij, je bent verantwoordelijk voor de opdrachten die binnen komen, maar je hebt ook momenten dat je onzeker bent over je inkomen. Aan de andere kant heb je ontzettend veel kansen en mogelijkheden om een succes van je onderneming te maken, waardoor je later wel zeker bent van een inkomen en je personeel kunt inhuren. Bij ondernemen ervaar je verschillende fases. Niks is vanzelfsprekend. Ik vind het fijn dat niets zeker is bij een onderneming. Je moet blijven investeren en meegaan met de tijd en je klant om van waarde te blijven. Het blijft een uitdaging en dat triggert mij.   

Wat zijn jouw vijf voordelen van het ondernemerschap? Laat het aan ons weten en wij zorgen dat je artikel op de website terecht komt. Ter inspiratie, klik hier naar de voordelen van Tamara Hofland.