Ondernemers inzichten Persoonlijke ervaringen

Vijf voordelen van ondernemen

Een eigen bedrijf hebben is trendy. Het aantal ZZP’ers blijft groeien, vooral onder jonge mensen. Als je over de voordelen van ondernemen nadenkt, is dat natuurlijk ook niet zo raar. Veel pas afgestudeerden hebben grote moeite om een baan te vinden. Werkgevers zoeken mensen met werkervaring. We kennen allemaal wel die plaatjes met uitspraken als: “We zoeken iemand van 20 jaar met 10 jaar werkervaring.” Een eigen bedrijf oprichten is dan zo’n gek idee nog niet. Hier volgen vijf voordelen van het ondernemerschap volgens startende ondernemer Tamara Hofland.

1. Nieuwe uitdaging in je eigen vakgebied
Toen ik afstudeerde van de opleiding Leisure Management was ik, net als velen, op zoek naar een baan. De jaren daarvoor was ik gefocust op het behalen van mijn diploma. Nu was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het liefst natuurlijk in mijn vakgebied. Het bleek echter dat de arbeidsmarkt niet echt aansloot op mijn ambities. Ik had het gevoel dat ik niet genoeg voldoening zou krijgen uit de openstaande vacatures met betrekking tot wat ik geleerd had. Een eigen bedrijf voldeed daar wel aan. Het vergt flink wat verantwoordelijkheid, discipline en denkvermogen. Daar staat tegenover dat ondernemen een nieuwe uitdaging is waarmee je volop in je vakgebied kan opereren.

2. Zelf bepalen wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet
Ik wilde na het behalen van mijn diploma de vrijetijdsbranche versterken. Op mijn eigen manier. In mijn eigen vrije tijd bezocht ik regelmatig evenementen, attracties, etc. Vaak had ik het gevoel dat er iets meer mee gedaan kon worden. Net dat stukje meer beleving, net iets meer aansluiting op de doelgroep. Naomi (mede-eigenaar van CoverMinds, red.) en ik bespraken dit wel eens met elkaar. Tot we op een gegeven moment dachten: ‘Waarom richten we niet zelf een bedrijf op? Waarom wachten tot later, als het ook gewoon nu kan?’ Een groot voordeel met een eigen bedrijf is dat je zelf kan bepalen wat je doet. Wat je core business is, welke activiteiten je daarvoor gaat ondernemen en hoe je dat uit gaat voeren. Je volgt je passie en dat is daardoor misschien wel het grootste gewin van het ondernemerschap.

3. Vrijheid
De vrijheid die je hebt als ondernemer kan tricky zijn, maar juist ook erg effectief. Als je geen baas boven je hebt die zegt dat je om 09:00 uur op je werk moet staan, kan het zijn dat je net wat langer in bed blijft liggen dan je eigenlijk van plan was. Daarentegen, sommige mensen zijn geen ochtendmensen en zijn later op de dag productiever. Waarom dan vroeg opstaan als je in de middag ook wat langer door kunt werken? Als ondernemer zijnde kan je uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Je hebt niet alleen de vrijheid om te bepalen wanneer je werkt, maar ook waar je werkt. De ene dag werk je goed vanuit huis, de andere dag kan je je beter concentreren in een café. Bovendien mag je zelf bepalen op welke manier je de wereld gaat veroveren. Geen baas die zegt welke waarden het personeel uit hoort te stralen. Ook dat is een stukje vrijheid. Het is jouw keus!

4. Jezelf blijven ontwikkelen
Naomi en ik 
begonnen met het schrijven van een ondernemingsplan om vervolgens ons bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Die periode van opstarten is ontzettend leerzaam. Je leert de praktische zaken van ondernemen, zoals belastingzaken regelen, website bouwen en samenwerkingspartners zoeken. Je moet alles zelf uitzoeken en dat zorgt voor een enorme zelfontwikkeling. Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe dingen te blijven leren, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Zeker in de beginfase van een bedrijf, wanneer je nog geen personeel hebt die gespecialiseerd is in bepaalde vakgebieden. De meeste dingen moet je als ondernemer zelf uitvogelen en hierdoor is het leervermogen groot.

5. Netwerk vergroten
Door vrijwel alle gastsprekers die tijdens die studie langskwamen, werden alle studenten en ik er al veelvuldig op gewezen: “Netwerken is belangrijk!” Ik nam dat gegeven ten harte en probeerde mijn netwerk zo goed mogelijk te onderhouden. Toch groeide mijn netwerk lang niet zo snel als nu. Een ondernemer heeft veel baat bij het ontmoeten van nieuwe mensen. In de eerste plaats alleen al om van te leren. Er zijn veel ondernemers in jouw vakgebied die starters graag een stapje verder willen helpen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat diegene met wie je even koffie gaat drinken, weer iemand kent die behoefte heeft aan de diensten die jij aanbiedt. Zoek ondernemers op en ga vooral even met ze koffie drinken. Het is niet alleen gezellig, het kan je ook veel opleveren!

Ik laat het nu klinken alsof ondernemen alleen maar voordelen heeft. Helaas. Het is ook fijn om een werkgever te hebben die zegt wat je moet doen. Het is fijn om deel uit te maken van een team waarmee je samen naar een bepaald doel streeft, maar als beginnen ondernemer ben je vaak alleen. Zonder personeel is het soms lastig om te bepalen wat je verhaal is en hoe je je doelen gaat bereiken. Als werknemer bij een vast bedrijf heb je bovendien ook meer financiële zekerheid, in tegenstelling tot een eigen baas die niet weet hoeveel opdrachten hij deze maand zal krijgen.

Ik kan uiteraard niet voor andere mensen spreken, maar die uitdagingen is wat voor mij ondernemen zo leuk maakt. Het is niet altijd makkelijk. Je zult bergen moeten beklimmen, maar je kan niet eeuwig blijven klauteren. Op een gegeven moment mag je toch echt een keer naar beneden racen. Dan mag je genieten van al je harde werk en dan zal je zien dat het echt wel goed komt.