Ego boost Wijze woorden

“Feminisme gaat over gelijkheid, niet over het haten van mannen” – Emma Watson

Er is een hoop mis met de wereld, maar gelukkig zijn er veel mensen die een waardevolle bijdrage leveren om het een beetje mooier te maken. Onder andere powervrouw Emma Watson. Actrice en feminist.

Complete gelijkheid tussen mannen en vrouwen is altijd een belangrijk onderwerp voor me geweest, maar sinds mijn internationale youth exchange vorig jaar in Spanje ben ik er meer bewust mee bezig. Een week lang praatten we met groepen uit zes verschillende Europese landen over gender equality en naast dat het schokkend was vanwege het feit dat het op veel plekken nog niet in orde is, was dat ook vooral heel interessant.

Emma Watson ïnspireert me door haar inzet om de wereld duidelijk te maken dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat iedereen mag bepalen hoe hij/zij het leven invult zonder in hokjes te worden geduwd door stereotyperingen. In 2014 gaf ze een speech op een evenement over gender inequality. Ze sprak daar als UN Women Goodwill Ambassador voor de campagne HeForShe, een campagne dat ervoor moest zorgen dat niet alleen vrouwen achter gender equality staan, maar ook mannen.


“Feminism is about equality, not man hating”
Het woord ‘feminisme’ heeft een slecht imago gekregen. Vaak worden feministen gezien als man-hatende vrouwen die alle rechten naar zichzelf willen trekken en vinden dat mannen niks te zeggen hebben. Jammer, want het tegendeel is waar. Emma: “Voor de goede orde, feminisme, per definitie, is het geloof dat mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen zouden moeten hebben. Het is de theorie van politieke economie en sociale gelijkheid van de geslachten.” Daarbij halen we gelijk de misverstanden uit de lucht. Feminisme is bedoeld voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, dus niet dat de mannen meer verdienen of juist dat de vrouwen meer verdienen bij eenzelfde functie, maar dat mannen en vrouwen evenveel verdienen. Daarnaast is feminisme niet alleen voor vrouwen neergelegd, moderne mannen kunnen net zo goed achter deze rechten staan.

“Women are choosing not to identify as feminist”
Watson: “Ik begon een lange tijd geleden al vraagtekens te krijgen op geslacht gebaseerde veronderstellingen. Toen ik 8 jaar was, was ik verward omdat ik bazig werd genoemd, omdat ik een toneelstuk wilde regisseren die we voor onze ouders speelden. Toen ik 14 was, werd ik geseksualiseerd door bepaalde elementen van de media. Op mijn 15e begonnen mijn vriendinnen te stoppen bij hun geliefde sportteams, omdat ze niet te gespierd wilde lijken. Op mijn 18e konden mijn mannelijke vrienden hun gevoelens niet uiten. Ik besloot dat ik een feminist was en dit leek me ongecompliceerd, maar uit mijn recente onderzoek bleek dat feminisme een onpopulair woord is. Vrouwen kiezen ervoor om zich niet te identificeren als feminist. Blijkbaar zijn mijn expressies te sterk. Te agressief, geïsoleerd en anti-man, zelfs onaantrekkelijk. Waarom is het woord zo oncomfortabel geworden? Ik kom van Engeland en ik vind dat het rechtvaardig is dat ik evenveel betaald krijg als mijn tegenspelers. Ik vind dat het rechtvaardig is dat ik het recht zou moeten hebben om beslissingen te maken die over mijn eigen lichaam gaan. Ik vind dat het rechtvaardig is dat vrouwen namens mij betrokken moeten zijn in de politiek. Ik denk dat het rechtvaardig is dat ik sociaal hetzelfde respect verdien als mannen. Deze rechten beschouw ik als menselijke rechten. Maar daarin ben ik een van de gelukkigen.

Als je nog steeds het woord haat: het is niet het woord dat belangrijk is. Het zijn de ideeën en ambities erachter. Want niet alle vrouwen krijgen dezelfde rechten als ik heb. Feitelijk, statistisch gezien is dat bij heel weinig vrouwen het geval.”

“Men, this is your issue too”
Tegen het einde van de speech van Emma Watson nodigt ze mannen uit om ook deel te nemen aan het gesprek. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is ook hun probleem. “Tot op heden zie ik mijn vaders rol als ouder minder gewaardeerd worden door de samenleving. Ondanks mijn behoefte aan zijn aanwezigheid, net zoveel als mijn moeder. Ik zie jonge mensen lijden aan mentale problemen, niet in staat om hulp te vragen in de angst dat het ze minder man maken.”

Het wordt niet vaak gezegd, maar mannen kunnen net zoveel ongelijkheid ervaren als vrouwen. Er zijn net zoveel stereotyperingen voor mannen als er voor vrouwen zijn. Emma: “Wanneer ze vrij zijn, zullen er ook dingen voor vrouwen veranderen als natuurlijke gevolg. Als mannen niet agressief hoeven te zijn om geaccepteerd te worden, zouden vrouwen zich niet gedwongen voelen om onderdanig te zijn. Als mannen geen controle hoeven te hebben, zouden vrouwen niet gecontroleerd hoeven te worden. Zowel mannen als vrouwen kunnen gevoelig zijn. Zowel mannen en vrouwen kunnen sterk zijn.

If not me, who? If not now when?”
Gelukkig is er al een hoop aan het veranderen in de wereld en gaat het langzaam maar zeker de goede kant op. In ieder geval in Nederland, ik weet natuurlijk niet hoe het is om in een ander land te wonen. Toch weet ik wel dat het lang niet overal zo goed geregeld is. “Het wordt tijd dat we gender allemaal in een spectrum waarnemen, in plaats van twee sets van tegengestelde idealen. Als we stoppen met elkaar te definiëren door wat we niet en zijn starten met onszelf te definiëren door wie we wel zijn, kunnen we allemaal meer vrij zijn. Ik wil dat mannen deze taak ook gaan dragen, zodat hun dochters, zussen en moeders vrij kunnen zijn van vooroordelen. Maar ook dat hun zonen toestemming hebben om kwetsbaar en menselijk te zijn. Eis de delen terug van jezelf die in de steek zijn gelaten. En als je daar mee bezig bent, win een puurder en completere versie van jezelf terug. In momenten van twijfel, heb ik mezelf vastberaden gezegd: als ik het niet ben, wie dan? Als het niet nu gebeurt, wanneer dan?

Kijk hier de volledige speech terug.