Ego boost Meningsverschil

“Ik heb geen keus!”

Keuzestress. Het is een luxeprobleem waar onze generatie steeds meer mee kampt. Het liefste willen we overal bij zijn, want ja FOMO (fear of missing out). Het lastige alleen is dat veel dingen tegelijk gebeuren en helaas kunnen we onszelf nog niet in tweeën splitsen zodat we op twee plekken, op hetzelfde moment zijn. We moeten kiezen en hoe fijn is dat eigenlijk? We roepen ook vaak genoeg met z’n allen, “ik heb geen keus!”. Dan heb je een keer een keuze, is het weer niet goed.

Ik heb een lichte allergie voor mensen die zeggen dat ze geen keus hebben. Ik geloof namelijk dat je altijd een keuze hebt. Het lijkt niet altijd zo. Sterker nog, heel vaak lijkt het alsof je er niks aan kan doen. “Ik moet wel overwerken, want mijn baas wil dat.” Kijk eens eerlijk naar jezelf. Ben je echt verplicht om altijd maar ja en amen tegen je baas te zeggen? Heb je daarin echt geen keuze? Zoals ik het zie, gebruiken werkgevers alle mogelijkheden om in zo’n kort mogelijke tijd, met zo min mogelijk personeel, zoveel mogelijk werk te produceren. En geef ze eens ongelijk. Ik snap het helemaal, het leven is al duur en een eigen onderneming runnen is nog veel duurder. Bovendien, als werknemers toch alles pikken, prima toch? Daar gaat toch iets mis. Waarom pikken we alles als werknemers? We worden echt niet zomaar ontslagen als je een keer nee zegt. Dat mag niet eens. Dus waarom blijven we zeggen dat we geen keus hebben als we moeten werken?

Vaak is dat ook de makkelijkste manier. Dan hebben we geen conflicten, blijven we in ons comfortzone en hoeven we ons ook niet te verantwoorden over de beslissingen die we eerder hebben gemaakt. Je hebt immers zelf gekozen om dit werkgebied in te gaan, om voor die baas te werken en om daar te blijven.  Als je bijvoorbeeld vindt dat de werkdruk te hoog is, dan heb je zelfs meerdere keuzes.
1. Je zegt dat je geen keus hebt, dus je blijft er werken en je blijft klagen.
2. Je geeft je grenzen aan bij je baas en besluit een dag minder te werken of elke dag op tijd naar huis te gaan.
3. Je stelt iemand uit je omgeving voor aan je baas die uiterst geschikt is om de functie met jou te delen. Je baas neemt dus iemand extra aan.
4. Je gaat op zoek naar een andere baan.

De mens is het meest geëvolueerde organisme. We hebben hersenen en gevoel, kunnen denken en praten, we bouwen samenlevingen en innovaties. Weet je wat we ook hebben? Een keus. Altijd.