Ondernemers inzichten Tips & tricks

Inspiratie opdoen: hoe dan?

Als je onze artikelen leest of zelfs onze berichten op social media, dan zie je heel vaak het woord ‘inspiratie’ of ‘inspireren’ voorbij komen. We zijn er dol op inspireren en geïnspireerd worden, maar het is te begrijpen dat dit begrip wat vaag kan zijn. Vandaag wordt het tijd dat we hier eens een artikel aan wijden.

De meeste websites omschrijven het woord inspireren als ingeven, creatieve ideeën krijgen en enthousiast worden. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren geeft een diepere beschrijving: “Letterlijk: inblazing. Een bewustzijnstoestand waarin de kunstenaar over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos de vormgeving vindt die voor zijn beoogde kunstwerk het meest geschikt is. Veel romantische dichters van vroeger dachten dat inspiratie op zichzelf voldoende was voor het ontstaan van het kunstwerk en dat zij tot die inspiratie uitverkoren waren. Anderen gaan er daarentegen vanuit dat inspiratie belangrijk is, maar pas een rol kan spelen als voldoende kennis en oefening is opgedaan. En hoezeer romantische dichters zich soms ook inspannen om het te doen voorkomen dat hun werk is ontstaan uit enkel inspiratie, is het vaak aan te tonen dat ook noeste arbeid en vlijt ten grondslag liggen aan het eindresultaat.”

Met enkel voorbeelden van andere creatieve stukken kom je er dus niet. Om tot het juist kunstwerk te komen, zal je ook tijd moeten investeren in je eigen kennis en werk, maar een beetje hulp kan geen kwaad en kan je creatieve brein laten ratelen. Daarom moet je uit je vertrouwde omgeving komen om tot nieuwe inzichten te komen. Maar waar is die inspiratie nou te vinden? Zolang je met de juiste bril naar een bepaalde situatie kijkt, kan je je op alle plekken laten inspireren. In dit artikel vertellen we hoe wij dat doen.

Werken in café en restaurants
Dit is iets waar we het al vaker over hebben gehad: flexplekken. Thuis werken is grote uitkomst als je geen oppas kan regelen of je even iets minder lekker voelt. Als je de mogelijkheid hebt, raden wij je echter aan om in een leuk café of restaurant te werken. Sowieso werkt een andere omgeving goed voor je creativiteit. Om bij een flexplek te komen, kom je gelijk even buiten voor een beetje frisse lucht. Ga lopen of met de fiets, want bewegen is tevens goed voor je hersenen. Kijk om je heen en luister. Wellicht zie of hoor je spontaan iets waar je een goed idee uit kan halen!

Map maken met random foto’s
Creativiteit is overal en dagelijks komen we leuke dingen tegen. Als we alles in het hoofd moeten opslaan, gaat het niet helemaal goed. Gelukkig hebben we altijd de foto’s nog. We hebben allemaal onze smartphone bijna 24/7 bij de hand. De meesten van ons maken graag foto’s, maar doen hier vervolgens niet zoveel meer mee. Wees bewust van je omgeving en leg alles wat je leuk of interessant vindt vast. Niet alleen van de grootste kunstwerken, maar juist van alle kleine dingen, het maakt niet uit wat het is. Sla ze op in een bepaalde map, dat wordt je ‘inspiratiemap’. Als je een creatief idee moet bedenken, scroll je nog eens door die map en wellicht wordt je bij die ene foto net getriggerd tot een super leuk idee!

Gesprekken voeren met mensen
Netwerken doen we niet voor niets. Natuurlijk is het handig om een opdracht of baan binnen te halen via je netwerk, maar je kan juist ook heel veel leren van andere mensen. Regelmatig zitten wij met een leuke ondernemer aan tafel die ons weet te inspireren en ons tot nieuwe inzichten brengt. Het scheelt dat wij zelf al met zijn tweeën zijn en daardoor altijd een gesprekpartner hebben, maar voor degene die alleen een bedrijf runt, is het sowieso van groot belang om te sparren met anderen!

Films en series kijken
Dit zal waarschijnlijk voor niemand een straf zijn, films en series kijken voor je werk. Tenzij je een televisiemaker of scriptschrijver bent, lijkt dit in eerste instantie ook een onwaarschijnlijke werkzaamheid. En hoewel je baas, als je ergens in dienst bent, het waarschijnlijk ook niet heel erg zal waarderen als je in werktijd een film gaat kijken, kan je er wel veel inspiratie uit halen. Ga maar eens na hoeveel er in een film kan gebeuren en hoe jouw fantasie erdoor op hol kan slaan. Moet ergens over brainstormen? Houd dan dat onderwerp in gedachte en ga een bijpassende (of juist een totaal tegenovergestelde) film kijken. Maak dan tussendoor aantekeningen, want voor je het weet zit je zo erg in de film, dat je het na afloop weer bent vergeten! Voor een rijtje met films die specifiek voor ondernemers geschikt zijn: lees dan ons laatste artikel!

Vrijetijdsactiviteiten ondernemen
Als gediplomeerde Leisure Managers kunnen we dit onderdeel natuurlijk niet vergeten. Onderneem vrijetijdsactiviteiten! Uit de leuke dingen die wij in onze vrije tijd doen, halen wij het meeste inspiratie. Wij zoeken dan ook de creatieve plekjes op waarvan we weten dat ze goed georganiseerd, belevenisvol en creatief zijn. Soms gebeurt dat bewust, soms onbewust. Denk maar aan leuke evenementen zoals het Koningsdag-event Oranjebitter en het Eendrachtsfestival, citytrips naar Berlijn en Milaan of restaurantjes zoals Gracy’s in American Diner-stijl of pop-up Green Delight. Er gebeurt zoveel meer in de wereld dan op je kantoor. Let’s go!

De belangrijkste les om je te laten inspireren blijft: wees altijd bewust van het moois om je heen. Dat klinkt een tikkeltje zweverig, maar als je naar beneden blijft staren zie je niks.