Ego boost Lifehacks

Een persoonlijkheidstest zo nauwkeurig dat het eng is!

Mensen verschillen enorm van elkaar. We onderscheiden onszelf in waarden en normen, cultuur, beroep, interesses, talen, hoe we beslissingen maken en hoe we naar de wereld kijken. Meestal heb ik snel door hoe iemand in elkaar zit en wat diegene drijft, maar af en toe sta ik toch perplex van gedrag dat ik niet van tevoren had kunnen voorspellen. Vaak denk ik dan, deze situatie zou ik heel anders hebben aangepakt. Wat zegt dit over mij? Waarom oordeel ik het gedrag van anderen of juist niet? Waarom pak ik bepaalde situatie op deze manier aan, terwijl anderen het totaal anders aanpakken? Ik vind het enorm interessant om gedrag te verklaren. In mijn vrije tijd lees ik daar veel artikelen over. Ook kijk ik YouTube filmpjes en documentaires om het beter te begrijpen. Toevallig kwam ik dit keer een persoonlijkheidstest tegen en de resultaten spraken mij enorm aan.

Een paar maanden terug heb ik de 16personalitiestest gedaan. Ik was nieuwsgierig naar wat de test over mijn karakter en kwaliteiten zou onthullen. Tot mijn verbazing gaf deze test precies aan wie ik ben. De test helpt om jezelf beter te begrijpen, maar ook zeker je vrienden en familie. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk dat mensen in deze tijd niet meer zo loyaal zijn. Ik begrijp niet waarom je voornamelijk oppervlakkige relaties zou willen hebben in plaats van diepgaande connecties. Dit is weer iets typisch wat past bij mijn persoonlijkheid (Advocaat). Over het algemeen geven de antwoorden van deze test bevestiging dat het niet gek is hoe je op bepaalde dingen reageert, maar verduidelijkt waarom je zo reageert.

Voordat ik vertel wat ik van de test heb geleerd, leg ik eerst uit waar de test op gebaseerd is. De theorie die ze hebben toegepast is van Myers-Briggs Type Indicator. Ze hebben gekeken naar verschillende factoren om mensen in te delen in verschillende persoonlijkheden, namelijk:  je mind, energie, karakter, tactiek en identiteit. Deze onderwerpen hebben een andere betekenis dan je gewend bent. Je mind geeft aan hoe je omgaat met je omgeving: introvert (behoefte aan solo-activiteiten en snel vermoeid door sociale interacties) versus extravert (voorkeur aan groepsactiviteiten en krijgen energie van sociale interacties). Energie staat voor het verwerken van informatie en hoe je de wereld ziet: observeren (praktisch, down-to-earth en hanteren veel gewoontes) versus intuïtief (open-minded, nieuwsgierig en gefocust op toekomstige mogelijkheden). Je karakter gaat over hoe we beslissingen maken en omgaan met emoties: gevoelig versus logica. Het volgende onderwerp gaat over de tactiek. Dit houdt in hoe we ons werk aanpakken, maar ook hoe we keuzes maken en hoe we plannen. Ze hebben hier gekeken naar plannen (structuur) versus improviseren (flexibel). Het laatste element is identiteit. Hier is onderzocht hoe zelfverzekerd mensen zijn in hun vaardigheden en beslissingen: Zelfverzekerd (weinig zorgen maken, weinig ambities en kunnen goed tegen stress) versus levendig (zelfbewust, ambitieus en perfectionistisch).

personalities

De resultaten geven aan welke rol en welke strategie bij jou past. In totaal zijn er vier rollen. De eerste groep zijn de analisten. Zij zijn strategische denkers, onafhankelijk en open-minded. Ze zijn meer geïnteresseerd in hoe iets werkt (praktisch) dan iedereen tevreden houden op hun werk of in relaties. De tweede groep is beschreven als de diplomaten, hier vallen Tamara en ik onder. Zij vinden empathie en samenwerking belangrijk. Ze zijn goed in advies geven en de harmonie bewaren. Ze vinden het lastig om harde rationele beslissingen te maken. De derde groep bestaat uit de schildwachten. Zij zijn harde werkers, traditioneel en houden van duidelijkheid. Ze zijn niet bang voor moeilijke taken. Ze houden van structuur en daardoor kunnen ze moeite hebben met flexibel zijn. De laatste groep is voorgesteld als de verkenners. Deze personen zijn heel spontaan, praktisch en kunnen snel reageren op veranderingen. Hun gedrag is risicovol en gefocust op plezier op korte termijn.

Tot de laatste categorieën behoren de strategieën. Dit zijn er ook vier, genaamd zelfverzekerd in eigen competenties, hoge mensenkennis, constant jezelf verbeteren en sociaal betrokken. De rol + strategie geeft weer onder welke persoonlijkheid je valt. Bijvoorbeeld de persoonlijkheid Advocaat bestaat uit de rol diplomaat en de strategieën die hier bij passen zijn zelfverzekerd in eigen competenties en constant jezelf verbeteren. Deze test geeft goed weer hoe mensen verschillen van elkaar, maar ook wat de kracht is van elke persoonlijkheid. Dit is zeker nuttig als je soms teleurgesteld bent in vrienden, familie of collega’s. Natuurlijk zijn er acties die niet door de beugel kunnen, maar het kan ook een kwestie zijn van dat mensen verschillen van elkaar in hoe ze zich gedragen. Ik leg meestal veel te snel de link dat iets door mij komt dat mensen zo reageren, maar dat is vaak helemaal niet waar.

Tot mijn verbazing geven de resultaten ook informatie over hoe je bent op je werk, als ouder, in relaties en vriendschappen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik het belangrijk vind om op zoek te gaan naar authenticiteit (echte en diepe connecties), onafhankelijkheid en anderen helpen. Ik vond vooral de volgende zin interessant om te lezen: “je verbeeldingskracht en empathie maken je iemand die niet alleen je integriteit en diepgewortelde principes koestert, maar ook in staat is om die idealen in plannen om te zetten en ze uit te voeren”. Zo heb je nog vele zinnen (quotes) in de resultaten van de test die mij raken. Het is heel verfrissend om jezelf met deze test te reflecteren en daarom raad ik je zeker aan om deze test te maken!

Ik hoor graag of jouw resultaten ook zo eng waar zijn. Maak hier de test!