Ego boost Wijze woorden

Speak up – wereldverbetering in 10 songs

Op het moment dat ik dit schrijf is het International Film Festival Rotterdam (IFFR) bezig en heb ik net een film bezocht genaamd Romantic Comedy. De maker van de film legt het formule van deze gelijknamige genre onder de loep en kijkt kritisch naar het feit dat de hoofdrollen in romantische comedy’s bijna altijd wit en heteroseksueel zijn en uit de middenklasse komen. Ze legt uit dat het jammer is dat er weinig variatie is en dit vertelt ze op een luchtige en leuke manier. Dat is het mooie van filmfestivals. Kunstzinnige films worden getoond en vaak betreft dat een maatschappelijk onderwerp. Zonder een heftige discussie te starten op televisie en zonder te wijzen naar degene die fout zit, laten de makers van zulke films een standpunt doorschemeren aan mensen die daarvoor openstaan. Het publiek kan op haar beurt bepalen of en hoe ze de kennis uit deze films willen overdragen aan anderen.

Ik vind dat een mooi concept. Een standpunt overbrengen in de vorm van kunst. Mensen kunnen hun eigen interpretatie vormen in plaats van dat een mening wordt opgelegd. Dit gebeurt niet alleen in kunstzinnige films, maar ook in muziek. Ontelbare liedjes proberen een maatschappelijk probleem duidelijk te maken. Soms heb je het niet eens door, soms is het wel gelijk duidelijk. In ieder geval heb ik er een paar uitgezocht om te bespreken.

Where Is The Love – The Black Eyes Peas
Het eerste nummer waar ik aan dacht ik zonder twijfel natuurlijk ‘Where Is The Love?’ Het werd uitgebracht in 2003, maar is tot op de dag van vandaag nog steeds actueel. Er wordt niet alleen over terrorisme gezongen, maar ook de media wordt bekritiseerd. Alhoewel het toen een andere situatie was, zijn die problemen er nog steeds. Daarom blijven we dit nummer draaien, totdat we weten waar de liefde is gebleven.

“Overseas, yeah they trying to stop terrorism
Over here on the streets the police shoot
The people put the bullets in ‘em

Wrong information always shown by the media
Negative images is the main criteria
Infecting the young minds faster than bacteria”

Dear Mr. President – P!nk
P!nk schreef een open brief aan toenmalige president George W. Bush. Het bekritiseerd de manier waarop de president handelde. De oorlog in Irak, het gebrek aan empathie voor de lagere klasse in de samenleving en zijn mening over het homohuwelijk zijn een paar van de onderwerpen in deze open brief. Net als het vorige liedje is ‘Dear Mr. President’ nog net zo actueel als 13 jaar geleden. Door de haat die de huidige president van de Verenigde Staten verspreidt, zou dit liedje ook een open brief naar Donald Trump kunnen zijn.

“How do you sleep while the rest of us cry?
How do you dream when a mother has no chance to say goodbye?
How do you walk with your head held high?
Can you even look me in the eye?
And tell me why?

What kind of father would take his own daughter’s rights away?
What kind of father might hate his own daugther if she were gay?
I can only imagine what the first lady has to say
You’ve come a long way, from whiskey and cocaine”

all the kids are depressed – Jeremy Zucker
We maken een sprong in de tijd naar een recent uitgebracht liedje. Ik maakte voor het eerst kennis met de jonge artiest Jeremy Zucker toen hij in april 2018 in het voorprogramma stond van zanger Lauv waarvoor ik kaartjes had. Later ontdekte ik dit nummer en zag ik de bijzondere videoclip die me greep. Mental illness is een onderwerp waar mijn generatie steeds meer open over is. ‘All the kids are depressed’ gaat hierover. Jeremy: For people watching this video, I hope that they feel comfort. That they’re not alone. That it’s important to talk about mental illness. That confronting the way they’re feeling and exchanging experiences can make things better, even if it’s just for a moment.” Het beste is om gewoon de videoclip te kijken. Ik beloof je dat het waard is.

“’Cause all the kids are depressed
Nothing ever makes sense
I’m not feeling alright
Staying up ‘til sunrise
And hoping shit is okay
Pretending we know things
I don’t know what happened
My natural reaction is that we’re scared
So I guess we’re scared”

1-800-273-8255 – Logic ft. Alessia Cara & Khalid
Logic maakte net als Jeremy Zucker een nummer met betrekking tot mental illness. In eerste instantie lijkt de titel van de song op een of andere code, maar het is het telefoonnummer van de zelfmoordpreventie. De bijbehorende videoclip vertelt het verhaal van een jongen die niet geaccepteerd wordt. Het is moeilijk om het te kijken zonder een traan te laten, maar de boodschap is krachtig. Nadat de rapper optrad met dit liedje bij de MTV VMA’s, is het aantal belletjes naar dit telefoonnummer met 50% toegenomen. Logic heeft het voor elkaar gekregen om de stap naar hulp zoeken kleiner te maken.

“I don’t wanna be alive
I just wanna die today
I just wanna die”

American Idiot – Green Day
Opnieuw een lied die toegewijd is aan het beleid van toenmalig president George W. Bush. Green Day schreef dit nummer toen hij voor de twee keer werd gekozen als president van de Verenigde Staten. Net als de huidige situatie in dit land, waren de meningen over de man sterk verdeeld. Niet voor niets werd ‘American Idiot’ opnieuw een hit toen Donald Trump werd gekozen om het land te leiden. De zanger zingt dat hij niet deel wil uitmaken van de redneck agenda, dat door velen wordt gezien als koppig, ongeschoold, roekeloos, strijdlustig, racistisch en homofobie.

Well maybe I’m the faggot America
I’m not a part of a redneck agenda
Now everybody do the propaganda
And sing along to the age of paranoia

Television dreams of tomorrow
We’re not the ones who’re meant to follow
For that’s enough to argue”

Wat Zou Je Doen – Marco Borsato & Ali B
Marco Borsato is al ruim twintig jaar ambassadeur van War Child, een organisatie die zich inzet voor een vreedzame toekomst voor oorlogskinderen. Ze helpen kinderen bij het verwerken van hun oorlogservaringen en zetten pyschosociale, creatieve en sportieve programma’s op om dat te bereiken. ‘Wat Zou Je Doen’ is een bewerking van het liedje ‘Nooit meer een morgen’ dat tevens door Marco Borsato gezongen werd, dit keer alleen met Ali B als waardevolle toevoeging. De teksten van de rapper zijn duidelijk en raken je in het hart. Want wat zou jij doen?

“Als er nooit meer een morgen zou zijn
En de zon viel in slaap met de maan
Heb je enig idee wat het met je zou doen
Als je nog maar een dag zou bestaan

Je schrikt jezelf rot als je ziet wat gebeurd
Een klein kind van 8 jaar loopt met een mitrailleur
Dit is niet correct, het hoort te spelen met speelgoed
Of voetballen misschien zijn ze wel heel goed”

Zinloos – Lange Frans & Baas B
Nederlandse artiesten gingen goed in de herfst van 2004. ‘Zinloos’ kwam namelijk rond dezelfde tijd uit als het vorige nummer en liet opnieuw een sterke boodschap achter. In ‘Zinloos’ wordt gerapt over zes mensen die door zinloos geweld om het leven zijn gekomen. De verhalen zijn waargebeurd en dat maakt dit liedje extra authentiek.

“Renée Steegmans
Deed zijn dagelijkse boodschappen
Hij kon niet weten dat ze hem zouden doodtrappen
riep twee drollen op een brommer tot de orde
Waardoor hij zelf nu het slachtoffer zou worden”

Nou ik heb meer gemeen met de slachtoffers dan de daders
Dus deze is voor hun moeders en vaders
Hun broeders en zusters
die niet meer kunnen rusten
En hopelijk maken we iemand bewuster
Verkeerde tijd en een verkeerde plek
Is dat de juiste situatie voor de juiste gek
Nou check jezelf en verdedig je grenzen
Want aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen”

World Gone Mad – Bastille
Het nummer is officieel geschreven/aangepast voor de film ‘Bright’, maar het idee was er al een tijdje bij Bastille. Het ligt dan ook aardig dicht bij het gevoel wat veel mensen hebben in de 21e eeuw. Wat is er met de wereld gebeurd? Wat zijn we aan het doen met z’n allen? Het is een zooitje en Bastille schroomt er niet voor om hier kritiek op te leveren door middel van hun muziek. Zanger Dan Smith in een interview met NME: “Ik denk dat mensen door middel van muziek en kunst naar de wereld kijken om hieraan herinnerd te worden, maar ook om eraan te ontsnappen. Als ik naar de toekomst kijk, probeer ik hier de juiste balans in te vinden.”

“So this is where we are
It’s not where we had wanted to be
If half the world’s gone mad
The other half just don’t care, you see

When it feels like the world’s gone mad
And there’s nothing you can do about it”

Imagine – John Lennon
Stel je eens voor, een wereld in vrede. Dat is moeilijk voor ogen te halen, want daar zijn we nog lang niet. Sterker nog, zolang er mensen leven zal er nooit vrede zijn. Oorlogen en mensen verdelen in groepen is iets mens eigen. Toch mogen we er net als John Lennon wel over dromen, in de hoop dat we langzaam maar zeker toch dichterbij dat grote doel komen. Zolang we namelijk de hoop kwijtraken, zijn we sowieso allemaal verloren.

“Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
No religion too
Imagine all the people
Living live in peace

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one”

Don’t Dream It’s Over – Crowded House
Ik kon niet anders dan met dit nummer te eindigen, want welke tegenslagen ook naar je hoofd geworpen worden, geef niet op. ‘Don’t Dream It’s Over’ van Crowded House geeft hoop en dat is misschien wel het belangrijkste wat we in deze wereld nodig hebben. Natuurlijk kende ik dit liedje al langer, maar ik heb het herontdekt bij het benefietconcert ‘One Love Manchester’ dat Ariana Grande initieerde na de terroristische aanslag bij haar concert. Sowieso heb ik gedurende het hele benefietconcert zitten huilen, omdat ik het zo mooi vond dat iedereen bij elkaar kwam, maar toen Ariana Grande dit nummer met Miley Cyrus ten gehore bracht, kwam er een extra dikke traan bij. Het stukje “They come to build a wall between us, we know they won’t win” gaf precies de juiste lading aan de situatie.

“Hey now, hey now
Don’t dream it’s over
Hey now, hey now
When the world comes in
They come, they come
To build a wall between us
We know they won’t win”