Ego boost Lifehacks

Talen leren met Duolingo

Spaans leren staat al een lange tijd op mijn bucketlist. Helaas kreeg ik op de middelbare school alleen Engels, Frans en Duits, waarvan ik van de laatste twee het meeste alweer vergeten ben, maar dat terzijde. Op mijn hbo-opleiding kon ik wel kiezen om Spaanse keuzevakken te volgen naast het reguliere programma, maar er waren nog zoveel andere leuke keuzevakken dat ik die toch liet schieten.

Waarom ik dan per se Spaans wil leren? Behalve het feit dat het een ontzettende sexy taal is, is het ook de op een na meest gebruikte (moeder)taal ter wereld. Op nummer één staat Chinees (Mandarijn) met 1,2 miljard sprekers, Spaans staat op een eervolle tweede plek met 473 miljoen sprekers en Engels krijgt de derde plek met 372 miljoen sprekers. Bovendien, ik eet graag tapas in Spanje en dan is het ook gewoon heel fijn als je niet opeens onverwachts vis opgediend krijgt terwijl je dacht dat je vlees had besteld.

Maak kennis met de app Duolingo
In een YouTube filmpje hoorde ik een man veelbelovend praten over Duolingo. Dat is een gratis app voor je smartphone waarmee je heel veel verschillende talen leren. Ik ging het uitproberen en uiteraard ben ik voor Spaans gegaan. Het werd voor de komende tijd een van mijn favoriete smartphone-bezigheden. Je moet wel eerst goed Engels kunnen. Je kan namelijk wel Nederlands – Engels leren, maar niet Nederlands – Spaans, dus ben ik nu aan het leren van Engels naar Spaans en terug.
Oh en bovendien, dit bericht is niet gesponsord door Duolingo. Ik hoor dit tegenwoordig iedereen zeggen op YouTube en andere platforms. Dus ik denk, laat ik mezelf ook maar even duidelijk maken. Dit is puur mijn eigen mening. 🙂

Streak
Ik heb het hier niet over een naakt persoon die een voetbalveld of tv-programma komt binnenlopen, aka een streaker, maar over een streak, een onafgebroken reeks van dagen dat je lessen hebt gevolgd. Dit is ook gelijk de reden waarom deze app zo goed werkt. Je wilt immers je streak behouden. Waarom? Ja weet ik ook niet precies. Het staat gewoon leuk, je blijft het toch doen. Je kan kiezen hoeveel punten je elke dag moet behalen om je streak te behouden.

Lessen
Ik had het hiervoor al over de zogenaamde lessen van Duolingo. Geen zorgen, je hoeft niet elke dag in een klaslokaal te zitten. Op de app staat een hele waslijst van onderwerpen die je moet behalen. Elk onderwerp heeft vijf levels en elk level bestaat dus uit lessen. Het begint met leuke plaatjes die je helpen het juiste Spaanse woord te leren en eindigt met zinnen die je zelf moet vertalen. Om naast de streak een extra competitief element te geven, zie je ook nog eens wat jouw poule (bestaande uit gemiddeld 50 app-gebruikers van over de hele wereld) die week aan punten heeft behaald!

 

Kleine stapjes
Zelfs als je voor het hoogste aantal punten kiest, dan ben je nog maar ongeveer tien minuten per dag bezig. De excuus dat je er geen tijd voor hebt, bestaat in dit geval dus niet echt. Hooguit dat je het vergeten bent, maar hé, dat gebeurt ons allemaal wel eens.
Voor mensen zoals ik kan het wel moeilijk zijn om zulke kleine stapjes te nemen. In de ideale situatie ben ik van de een op de andere dag een healthy lifestyle goeroe, ren ik in één keer de marathon en spreek ik gelijk vloeiend Spaans. Praktijk leert dat dit niet realistisch is. Daarom moet je soms tegen jezelf zeggen dat het stapje voor stapje moet, voordat je net als ik de hele nacht bezig bent om te leren hoe je in het Spaans eten kan bestellen en wat de benamingen zijn in het winkelcircuit.

Door alleen Duolingo te gebruiken, wordt je nog geen Spaans sprekende godin. Zoek ook andere manieren op. Ga bijvoorbeeld maar eens na hoe je vroeger Engels hebt geleerd. Bij veel kinderen gebeurde dat automatisch toen ze Engelse series en films gingen kijken. We zijn dan misschien geen kinderen meer, maar leren kan nog steeds op dezelfde manier!