Ego boost Lifehacks

Tips voor het managen van je agenda!

Een ondernemer is dagelijks bezig met het plannen van afspraken, het maken van producten en/of uitvoeren van diensten, met zijn marketingwerkzaamheden, het bijhouden van relaties en dan niet te vergeten zijn verplichtingen buiten het bedrijf. Time management is in dit geval erg belangrijk. Een overvolle agenda kan voor stress zorgen en dat stelt je gemoedstoestand niet ten goede. Herkenbaar? Wij geven je deze week een paar tips mee om te dealen met een overvolle agenda. Ben je op zoek naar rust in je hoofd en controle over je afspraken? Lees dan vooral verder!

Hoe structureer ik mijn werkzaamheden?
Houd een agenda bij. Het is cliché, we weten het, maar wel handig! Wat ook een slimme actie is, is om je online agenda´s te koppelen met je personeel of bedrijfspartner. Zeker een aanrader als beide personen verschillende afspraken hebben of op andere dagen werken. Schrijf notities bij de afspraken, zodat de ander persoon weet waarover de afspraak gaat.

  • Maak gebruik van kleur. Rood betekent bijvoorbeeld een afspraak die je moet voorbereiden. Oranje staat voor dat de afspraak nog niet zeker is. Je kunt helemaal zelf bepalen wat voor kleurenagenda je gebruikt. Denk ook aan het gebruik van bepaalde woorden of symbolen.
  • Houd een to-do lijstje bij. Plan deze momenten ook gelijk in, zodat ze niet op dat lijstje blijven staan.
  • De flexibiliteit van het ondernemerschap zorgt ervoor dat vrijetijdsactiviteiten en werkenactiviteiten kunnen overlappen. Je kunt een tof evenement combineren met een zakelijke afspraak of je kan alvast rekening houden met het plannen van een afspraak die dicht bij de locatie gelegen ligt waar je jouw vrienden ontmoet. Ga dus tactisch met je werkzaamheden en afspraken om, zodat je de meeste efficiënte beslissingen maakt.
  • Het kan handig zijn om bepaalde zaken te plannen die je normaal niet zou plannen. Bijvoorbeeld hardlopen, wandelen, instrument spelen of boodschappen doen. Hoe drukker je het hebt, hoe sneller dat soort zaken naar de achtergrond verdwijnen. Voor je het weet is de week al weer voorbij!

Ruimte maken in je schema

  • Ruimte? Dat klinkt tegenstrijdig met de andere opmerkingen. Een schema dat strak is gepland kan demotiverend werken. We zijn immers niet allemaal hetzelfde. Een oplossing is om daarom ruimte te bieden, bijvoorbeeld door te zorgen voor wat speling tussen afspraken. Blijf ademen!
  • Zorg voor rustmomenten in je drukke schema. Zelf vergeet ik dat weleens te doen. Dan plan ik mijn agenda zo vol dat ik geen rekening houd met mijn eigen grenzen. In het begin zal het geen problemen op leveren, maar later zou het kunnen leiden naar moeheid, stress of hoofdpijn. Durf nee te zeggen en geef aan dat je op dit moment het er niet bij kan hebben. Wees een waker voor je eigen rustmomenten.
  • Reageer op je eigen lichaam en mind. Heb je moeite met concentratie? Reageer hierop door even rust te nemen. Ben je in een workmode? Maak hier gebruik van en doe extra taken van je to-do list.
  • Voor ondernemers die een flexibel schema hebben, kan ruimte juist belemmerend zijn. Je bent bijvoorbeeld sneller afgeleid, je gaat werken aan andere (onbelangrijke) zaken of je gaat zelfs vrijetijdactiviteiten ondernemen. Let dan vooral op de structuurtips hierboven. Het kan helpen om in die situatie juist een strak onderscheid te maken tussen vrije tijd en werk.

Er zijn voldoende tips op internet te vinden over beter plannen, maar naar onze mening is het belangrijkste dat je rekening houdt met wat voor persoon je zelf bent. Wat is je werkritme, hoe lang is je concentratieboog, wanneer werk je het liefst (ochtend, middag, avond of ’s nachts), wat zijn je grenzen, etc. Door jezelf goed te leren kennen, kun je inschatten wat voor structuur of planning het beste bij jou werkt. De ene persoon is meer van de lijstjes, de ander houdt juist van een strak dagschema en weer een ander vindt het fijn om veel ruimte in te plannen voor spontane activiteiten.

Succes met het managen van je agenda!