Ego boost Lifehacks

De wolf in schaapskleren – waarom kickboksen goed voor je is

Het blijft grappig als mensen denken dat je alleen maar lief, timide en onschuldig bent. En dan horen ze dat je op kickboksen zit. “Echt? Jij? Dat had ik niet verwacht!” Wat er allemaal wel niet mogelijk is hè, een mens zit vol verrassingen. Maar goed, kickboksen is dus een super leuke sport! Let me explain.

Vroeger, in een ver, ver verleden (nee grapje, dat valt wel mee) heb ik op dansen gezeten. Best een lange tijd en fantastisch vond ik dat. Elke week weer een stukje choreografie aanleren samen met de anderen. Tot vlak voor het einde van het seizoen wanneer we lieten zien wat we hadden geleerd aan familie en vrienden in een grote gymzaal of een mooi theater. Nadat ik daarmee stopte, begon mijn zoektocht naar de nieuwe sport die mijn hart zou veroveren. Het duurde een tijdje, maar op een gegeven moment sloot ik me aan bij een thai-/kickboksvereniging. Ik zat er al een lange tijd aan te denken, want het leek me gewoon stoer en handig. Ik had zelfs al wel eens een proefles gedaan, maar verder was het er nog niet van gekomen. Een goede vriendin zag een leuke vereniging en spoorde me aan om mee te gaan. The rest is history, ik ben niet meer weggegaan.

Net als dansen
Dansen en kickboksen lijken twee uitersten, maar het tegendeel is waar. Voor beide sporten heb je een stabiliteit en lenigheid nodig. Bij dansen als je pirouettes maakt of een been in de lucht moet gooien, bij kickboksen als je tegenstander je uit je balans probeert te slaan of ook als je je been in de lucht gooit, maar dan om de tegenstander een trap tegen zijn hoofd te geven. Het is net een iets ander concept, maar de basis is hetzelfde. Bovendien leer je bij een kickbokstraining bij wijze van spreken ook een choreografie aan. De leraar geeft bij een trainingssessie aan welke combinaties je gaat trainen die je vervolgens moet onthouden en uitvoeren. Het is weliswaar een heel korte choreografie, maar het is handig als je snel dingen kunt oppikken en onthouden, net als bij dansen!

Zelfverzekerd
Dit is voor mij de belangrijkste reden geweest om op kickboksen te gaan en ook het grootste voordeel gebleken. Je krijgt er een zelfverzekerdheid van, daar zeg je u tegen! Als je op straat loopt, ben je niet zo snel meer bang voor een of andere creep of idioot, omdat je inmiddels weet dat je van je af kan bijten en daar ook de fysieke kracht voor hebt. Let op, dit doe je alleen indien het echt nodig is. Je gaat natuurlijk niet zomaar in het rond slaan omdat het nou eenmaal kan. Gelukkig heb ik mijn skills nog niet nodig gehad op straat en laten we realistisch zijn, ik kan het waarschijnlijk ook niet opnemen tegen  iemand die veel groter en sterker is dan ik. Maar de gedachte dat je wel degelijk meer kracht in je hebt, maakt je zelfverzekerder.

Respect en discipline
Over vechtsporten wordt niet altijd heel positief gedacht. Ik snap het wel, het ziet er agressief uit en daardoor lijkt het alsof alleen agressieve mensen deze sport gaan beoefenen of mensen agressief worden gemaakt. Het tegendeel is echter waar. Kickboksen en andere vechtsporten zijn juist respectvolle sporten. Er wordt niet geleerd om zomaar met iedereen te vechten buiten de trainingen om of alles kapot te slaan. Je leert juist je frustratie in bedwang te houden. Je wordt verwacht om respect te hebben voor de trainers en elkaar en discipline wordt vereist. Niet met handen in je zij staan als je staat te wachten en geen telefoon aan, want anders moet iedereen opdrukken (geloof me, dat wil je niet op je geweten hebben).

Het respect tonen voor elkaar blijkt ook uit de termen die om je oren vliegen tijdens de training. De eerste keer dat ik naar een les kwam, wist ik niet precies wat er allemaal gezegd werd. Logisch wel, want het zijn allemaal Japanse termen. Ik probeerde zo goed mogelijk hetzelfde te doen als de rest, maar ging thuis gelijk wel even opzoeken wat alles betekende. Gelukkig heb ik nu iets meer ervaring en kan ik jullie nu een mini Japanse les geven met woorden die we in onze training gebruiken.

Osu (spreek uit als oesh)
Osu is het woord wat je het meeste zal horen tijdens een training. Het staat voor respect en waardering. Je zegt het als je de dojo (oefenruimte) binnenkomt, als de sensei (leraar) iets uit heeft gelegd en je het hebt begrepen, voor- en nadat je gaat trainen met een tegenstander en als je de dojo weer uitgaat. Osu is een onderdeel van de traditie en is om respect voor jezelf en anderen te uiten.

Mokuso (spreek uit als mokso)
Mokuso betekent meditatie en wordt gedaan in het begin en einde van elke training. Je gaat in een rijtje op je knieën zitten, met de vuisten op je bovenbenen en je ogen gesloten. Aan het begin van de les is het een manier om je hoofd leeg te maken en te focussen op de training die komen gaat. Laat je frustraties en stress gaan en bereid je geest voor op een goede training.
Aan het einde van de training ga je op dezelfde manier zitten en evalueer je de training en zorg je dat je weer terugschakelt naar het dagelijkse leven.

Seiza (spreek uit als seeza)
Seiza wordt gezegd voorafgaand aan de mokuso en is een verzoek tot aannemen van de zithouding.

Mokuso yame (spreek uit als mokso jamee)
Als je je ogen dicht hebt tijdens de meditatie, zie je natuurlijk niet wanneer je weer moet opstaan. Mokuso yame wordt dan door de leraar gezegd als je je ogen weer kan openen.

Sensei ni rei / sempai ni rei (spreek uit als sensee nie ree / sempai nie ree)
Nadat mokuso yame is gezegd, groet je de leraar (sensei) of assistent (sempai) met deze term. Je zet je vuisten op de grond en buigt je hoofd naar de grond. Hierna kan de training beginnen of kan je lekker naar huis!

En natuurlijk, naast deze genoemde voordelen zorgt kickboksen natuurlijk ook voor een goed uithoudingsvermogen en een gezond lichaam en geest. Moge dat duidelijk zijn. 😉

Wil je meer tips over thai-/kickboksen, laat het me weten door een berichtje te sturen!