Ego boost Meningsverschil

Zijn werkgevers gierig of hebben werknemers geen grenzen?

Druk, druk, druk. Hoewel we het allemaal zeggen met een wat beteuterd gezicht, lijkt het onze favoriet te zijn. Blijkbaar komt een mens interessanter over als diegene het druk heeft dan wanneer iemand vertelt dat hij/zij lekker heeft kunnen ontspannen.
Werkgevers maken hier graag gebruik van. Als mensen het toch zo graag druk hebben, waarom laten we ze dan niet overwerken? Hoe minder werknemers er in dienst zijn en hoe meer werk we ze kunnen laten doen, hoe beter. Toch?

Overwerken
Bijna iedereen werkt wel eens over. Dat is ook helemaal niet zo’n ramp. Soms is het goed als je wat tijd inhaalt voor alle keren dat je afdwaalde op social media tijdens werkuren. Structureel overwerken is echter niet goed en toch zie ik het overal om mij heen gebeuren. Je wordt betaald tot 17:00u, maar als je voor 18:00u naar huis kan, is dat een mazzeltje. Als je geluk hebt worden je overuren uitbetaald en is er niet zo heel veel aan de hand. Behalve het feit dat je in de gaten moet houden of je wel genoeg vrije tijd inplant, maar dat is weer een heel ander verhaal. Sommigen krijgen hun overuren terug in vakantiedagen. Dan heb je nog steeds wel geluk, maar laten we eerlijk zijn. Meestal worden die toch niet opgemaakt, want zomaar een paar dagen vrij nemen sluit niet aan bij de behoefte om druk, druk, druk te zijn. Als je wat minder geluk hebt, krijg je én geen extra geld én geen extra vrije dagen. Je werkt over en dat doe je allemaal ten gunste van je baas.

Cirkel van ellende
Ik snap de werkgever ook wel. Natuurlijk is het fijn als je geld kan besparen op nieuwe werknemers, als de anderen het werk kunnen opvangen. Toch zit er een hoop tegenstrijdigheid bij. Bedrijven willen over het algemeen graag groeien. Groeien in inkomsten en groeien in omvang, maar puntje bij paaltje willen ze liever niet nog meer personeel inhuren. Als werknemers continue teveel overwerken bestaat de kans dat ze een burn-out krijgen. Een overspannen medewerker kan voor een tijd niet werken, wat betekent dat je óf tijdelijk een nieuw iemand in dienst neemt óf de taken verdeelt over de andere medewerkers. Dat laatste gebeurt in veel gevallen. Dan maken we het cirkeltje rond met het feit dat de medewerkers die de taken overnemen ook een burn-out kunnen krijgen van het extra werk. Naomi en ik waren tijdelijk in dienst bij een bedrijf, omdat veel medewerkers met een burn-out thuis zaten. Daarom hadden ze pas afgestudeerden opgetrommeld om het werk over te nemen. Dat er zoveel mensen uit één organisatie thuis zitten, is toch niet toevallig neem ik aan?

Grenzen aangeven
Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt een goede impressie maken op je baas en je wilt je collega’s en klanten niet teleurstellen. Als een medewerker uitvalt, moet het werk immers toch gedaan worden. Je doet zo goed mogelijk je best, want je wilt je baan niet verliezen. Compleet logisch en ik bewonder het doorzettingsvermogen. Bovendien, vaak denken we dat we onmisbaar zijn. Als ik het niet doe, wie dan? Ik ga even lullig doen, in het werkleven is niemand onmisbaar. Er is altijd iemand anders die het ook kan. Het is fijn om je ego te strelen met de gedachte dat jij de enige bent die het kan doen, maar er zijn ruim 17 miljoen Nederlanders… We zijn bang om nee te zeggen tegen onze baas, maar hoe stoer is het als je baas juist ziet dat je je grenzen aangeeft? Je komt voor jezelf op en komt krachtig over.

Werkgevers denken in geld en dat moet ook, want anders is er geen bedrijf. Maar wordt het ook niet eens tijd dat er aan de mens gedacht wordt? Zonder mensen is er namelijk ook geen bedrijf. Jouw gezondheid is ook belangrijk. Jouw waarden mogen ook gerespecteerd worden. Er is meer in het leven dan werken. En zeg maar tegen je baas dat die vrije tijd juist zorgt voor een nog productievere werkdag morgen.